Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Byggboom för ett liv på landet

Ett liv på landet lockar allt fler. I Velanda är hyresrätterna som just nu byggs redan tingade och intresset för samma typ av boende i Åsaka är stort. Även Norra Björke, Sjölanda och Sjuntorp är eftertraktade som bostadsorter.

För bara några år sedan gick det trögt att sälja tomter i småtätorterna utanför Trollhättan. Men nu har det vänt, och intresset verkar snudd på omättligt.

– Velanda är ett av flera exempel. Under många år hade vi ett 25-tal villatomter där som ingen var lockad av. Och så plötsligt sålde de slut på ett halvår. Ketchupeffekt, konstaterar Magnus Stjärnborg, projektsamordnare vid kommunens exploateringsavdelning.

Intill det nybyggda villaområdet i Velanda samhälle växer också fler hyreslägenheter upp. Stavre/LKV Bygg följer just nu upp sitt tidigare projekt med ytterligare fyrbohus på närliggande mark.

De 16 lägenheterna som stått klara några år blir grannar med ytterligare 20 hyresrätter i storlekarna treor och fyror. De första hyresgästerna flyttar in i sommar, resten till hösten.

– Alla bostäder är tingade. Sett till efterfrågan skulle vi kunna bygga långt fler, säger bolagets ägare Göran Johansson och hans kompanjon Anders Lundqvist.

Efter att Velandahusen färdigställts planerar duon att etablera sitt koncept i Åsaka. Ett område längs Domarringsvägen, från lanthandeln upp till skolan, är aktuellt för 16 hyreslägenheter fördelade på fyra hus. Åtta av de bostäderna har redan intressenter.

– Får vi fyllt rubbet drar vi igång bygget i höst, säger Johansson.

Enligt bolaget är målgruppen till deras nya bestånd mixad. Bland de som tingat utmärker sig yngre med eller utan barn, men även äldre som sålt eller har för avsikt att sälja sina villor och vill bo kvar på orten. Att allt fler väljer att söka sig utanför centrum förklaras med bristen på bostäder. Och att alla varken vill eller har råd att bo i Trollhättan.

Förutom Åsaka och Velanda, där en privat exploatör har tio större villatomter till försäljning i Hulan och en annan privat aktör vill bygga bostadsrätter, tror kommunen på ett uppsving för Sjuntorp och Sjölanda. I Sjuntorp har en privat exploatör 20-talet villatomter på gång i Sörby och i Sjölanda planeras i ett första skede för 30-talet villatomter och grupphus med lägenheter i både hyres- och bostadsrättsform.

Detaljplaneförslaget har varit ute på samråd och nu avvaktar Bengt-Olof Olsén och Morgan Karlsson, som äger stor del av den aktuella marken i Sjölanda, synpunkterna från remissrundan.

– Jag vill inte föregå den processen. Men självklart tror och hoppas vi på att projektet blir verklighet, säger Bengt-Olof Olsén.

Magnus Stjärnborg märker även ett ökat intresse för bostäder i Norra Björke. Både från privatpersoner och från aktörer som arkitekten Omar Mahmoud, som vill bygga 20 radhus i bostadsrättsform på några kommunala tomter han köpt.

– Jag vill göra avtryck i det svenska samhället. Nu vill jag bidra till Norra Björke, så att fler människor kan flytta hit, har han tidigare uttalat.

Handlaren Kent Almkvist i Åsaka byggde för några år sedan fyra hyreslägenheter på orten som gick åt som smör i solsken. I nuläget har han lagt ytterligare bostadsplaner på is.

– Men det behöver byggas mer även i småtätorterna. Så fort jag vinner 100 miljoner ska jag bygga massor, lovar han.

MEST LÄST