Bert Karlsson, en 60-plussare som fortfarande har många järn i elden.
Bert Karlsson, en 60-plussare som fortfarande har många järn i elden.

Carlström och Karlsson i partitankar

Bert Karlsson och Lars Carlström, den senare känd i Saab-sammanhang, har planer på ett parti. – Industri och invandring är kärnfrågor, men det är bråttom om vi ska registrera det, säger Carlström

ANNONS
|

Bert Karlsson är aktuell med Ursand-campingen i Vänersborg, medan Lars Carlström som vän till Victor Muller, företrädare för olika Saab-intressenter samt ett tag Vladimir Antonovs talesperson i Sverige också förekommit . Nu finns planer på att bilda ett parti i en fråga som också är viktig lokalt – industrin.

– Men vi har inte lång tid på oss, sista februari måste vi lämnat in 1 500 namnunderskrifter till Valmyndigheten. Vi skulle egentligen inte gått ut med detta förrän det är klart och vi verkligen är säkra på att det blir ett parti, men Bert Karlsson talade med Svenska Dagbladet om det, säger Lars Carlström.

ANNONS

Inriktningen på partiet förklarar Carlström så här:

– Bakgrunden är den dåliga industripolitiken, där regeringen håller på att slarva bort våra kärnvärden. Det är ett experiment som pågått. Det är ju industrin som är katalysator för service och tjänster, och så håller man på att lägga ned industrin.

Lars Carlström nämner, förutom Saab konkurs där han var starkt kritisk till regeringen, bland annat upphandlingen där Försvarets materielverk (FMV) valde finska Patria framför Hägglunds i Örnsköldsvik för några år sedan.

– Staten var med och utvecklade försvarsmaterial, och gjorde sedan att en miljardorder gick förlorad och 400 jobb i Örnsköldsvik.

Han nämner också den norsk-svenska upphandlingen av lastbilar värd 20 miljarder där FMV och norska motsvarigheten valde MAN i stället för Scania.

En annan fråga partiet, om det blir verklighet, vill driva är invandringsfrågan.

Bert Karlsson är ju förknippad med denna fråga sedan Ny Demokrati-tiden. Partiet sågs ju som främlingsfientligt. Hur ser du på det?

– Han har bytt fot. Det handlar samtidigt om att kunna diskutera frågan utan att bli stämplad som rasist. De gäller att ta hand om de som kommer hit och få dem i arbete, men kanske måste vi pausa mottagandet för att kunna ta hand om alla.

ANNONS

När TTELA når Bert Karlsson förklarar han att han tycker frågorna är viktiga och han får se hur det blir med partiet. Han förklarar att Centern och Socialdemokraterna bedriver en dålig näringspolitik, till exempel lokalt i Vänersborg, att Centern missgynnar lantbruksnäringen, att både Miljöpartiet och Centern genom att indirekt tillåta långa transporter inte är miljövänliga och att alla partier missgynnar pensionärer.

Du är ju förknippad med invandringsfrågan sedan Ny Demokrati då ni fick en rasist-stämpel. Hur ser du på det?

– Det var ni i medierna som utmålade oss som rasister, sedan fanns det några företrädare som bidrog till det. Men jag har precis samma åsikter nu som då.

Bert Karlsson förklarar att det handlar om att tillvarata ta den kompetens som finns, men att utvisa kriminella som kommer hit.

– Sedan har vi inte en legal invandring idag, man måste betala för att komma hit. Vi behöver ta emot kvotflyktingar. Och jag känner en läkare från Irak, som bara fått jobba som vaktmästare, det är helt fel.

ANNONS