Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Därför dröjer HVB-mordutredning

Det dröjer innan utredningen av det misstänkta mordet på HVB-hemmet i november blir klar. Anledningen är att man nu behöver fastställa den misstänkta 14-åringens identitet.

Förhoppningen var att bli klar med utredningen tidigt i februari, men nu dröjer det sannolikt månaden ut innan utredningen kan avslutas. Anledningen är att man behöver fastställa den misstänkta 14-åriga flickans identitet, meddelar åklagare Robert Beckard.

Har ni inte gjort det tidigare?

– Det har inte riktigt varit ifrågasatt innan, men nu har vi fått anledning att titta närmare och konstatera att den är korrekt. Det har kommit fram uppgifter som gör att vi vill vara säkra. Det är ett väldigt allvarligt brott, så det är jätteviktigt att vi vet att vi har rätt person och att hon har den ålder hon har, säger Robert Beckard.

Vad är det för nya uppgifter?

– Det vill jag inte kommentera, men det har kommit uppgifter som ger oss anledning att dubbelkolla om jag säger så. Det är bara det som återstår. Allt annat i utredningen är klart.

Kontakt med Interpol

Åklagaren har nu tagit kontakt med länder som hon tidigare vistats i via Interpol.

– Det kommer ta en stund – det blir fördröjning när man har med andra länder att göra.

Säg att det skulle visa sig att hon är över 15, vad händer då?

— Skulle det visa sig att hon var straffmyndig vid tidpunkten för mordet är det mycket som talar för att blir en förundersökning om mord, ett åtal, en rättegång och en påföljd.

Kan man gå direkt från den utredning som gjorts till ett åtal?

– Jag kan säga såhär – den här utredningen är inte samma sak som en förundersökning, men jag tycker att vi har gjort en robust och omfattande utredning. Nu spekulerar jag, men visar det sig att hon är över 15 så kan den i allt väsentligt ligga till grund för en förundersökning och ett eventuellt åtal för mord. Det är möjligt att vi behöver komplettera något litet.

"Det är så det gått till"

Robert Beckard har nu även tagit del av den utredning som HVB-hemmet själva som skickat in till Inspektionen för vård och omsorg, vilket TTELA tidigare berättat om. Men han vill inte kommentera denna ytterligare mer än att den inte direkt framförde något nytt till utredningen.

Angående vad som kommit fram de senaste veckorna i utredningen säger Beckard att inte mycket nytt kommit fram egentligen.

– Vi har kommit fram till att hon har huggit ihjäl 17-åringen och det beror på att de har varit ovänner. Det är fortfarande rubricerat som mord – hon vet vad hon gör. Hennes inställning är densamma, hon har redan från början berättat att hon blivit arg och det verkar inte bättre än att hennes mobiltelefon som gått sönder kan ha varit någon slags utlösande faktor.

Som TTELA tidigare berättat så pekar utredningen på att 14-åringen brutit upp en låst låda och på så sätt kommit över knivar.

– Det har hon själv dels berättat om och teknikerna har prövat det om det funkar ren faktiskt – och det funkar. Det är så det gått till.