De är bäst på att fixa elen

Minst fyra elever på elprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet har blivit uttagna till Svenska kraftnäts nationella insatsstyrka. Det kan bli hela klass EC3A.

ANNONS
|

Ett par gånger varje år åker högspänningseleverna på Nils Ericsonsgymnasiet till Åsbro för att göra fältövningar inför yrkesexamen. Där får de lära sig bland annat att lösa olika problem i 24 meters höga stolpar och laga transformationer utan ström.

Förra veckan, när det stora snöovädret drabbade Sverige var EC3A där.

– Då fick eleverna verkligen känna på hur det var att jobba i den miljön, säger Torbjörn Hernvall.

Samtidigt var personal från Svenska kraftnät, som är en myndighet vars huvuduppgift är att driva och förvalta samnätet för el samt att övervaka landets elsystem, på plats för att värva personal till deras nationella insatsstyrka.

ANNONS

– Det är en beredskapsstyrka som blir inkallade vid behov som stormar. Just nu finns det cirka 200 personer som ingår i styrkan. Men fler utbildas, berättar Johnny Norling, informatör på Svenska kraftnät i Stockholm.

Utbildningen är i maj nästa år och pågår fyra veckor vid anläggningen i Åsbro. Till och börja väljs 16 stycken i Sverige ut och minst fyra av dem går i klass EC3A.

– Jag hoppas ju på hela klassen. Bedömningen görs av lärare och Svenska kraftnät.

För att bli uttagen ska man klara de fysiska förutsättningar som arbetet innebär. Ha rätt teoretiska kunskaper och bevisa att man klarar av stressiga situationer.

– Det är ett oerhört pressat arbete, säger Torbjörn Hernvall.

Johan Häggner är en av killarna i klassen.

– Jobbet är roligt och omväxlande, säger han.

Bara tre skolor till i Sverige har samma utbildning som elprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet. Enligt Torbjörn Hernvall utbildar Trollhättan flest elever och arbetschanserna efter en yrkesexamen ser goda ut.

– Behovet har ökat och det finns få utbildningar. Utbildningen är dyr, bland annat för att mycket av materialet vi arbetar med är färskvaror. Men vi får bra stöd av näringslivet.

De som har möjlighet att bli uttagna till Svenska kraftnäts nationella insatsstyrka är, förutom Johan Häggner, Jesper Johansson, Jesper Simonsson, Markus Andersson, Fredrik Hagström, Kevin Mayborn, Sylvester Winter, Pontus Berntsson, Emil Johansson, Erik Johansson och Andreas Samuelsson.

ANNONS
ANNONS