De fann kärleken på nätet

Hanna och Mattias träffades online och förälskade sig i verkligheten. De manar till försiktighet, men också att man måste våga för att kunna lyckas.

ANNONS
|

– Vi brukar säga att vi föll för varandras leenden, säger Hanna Dannstedt och kastar ett kärleksfullt öga mot Mattias. De sitter vid köksbordet i lägenheten i Trollhättan. Sonen Hugo, som fyller fem år på lördag, är på förskolan, medan nioåriga golden retrievern Melissa ligger och vilar i rummet intill. Deras gemensamma berättelse börjar för drygt sex år sedan, och just Melissa hade en viss tass med i spelet. Vintern mot 2010 hade de båda egna profiler på dejtingsajten Happy Pancake, med tillhörande bilder och presentation, och de kom i kontakt med varandra genom en matchningsfunktion. I första hand berodde det på gemensamma grundvärderingar, tror de själva. – För mig så visste jag nog mest vad jag inte ville ha i en partner, baserat på tidigare erfarenheter. Jag var inte intresserad av någon som var för dominant, utan letade efter ett jämställt förhållande, säger Hanna. De sticker inte under stol med att bilderna också spelade in till en början, och det var där som Melissa, Mattias hund, troligen skyndade på processen. – Hon var med på Mattias profilbild. Jag hade själv tänkt skaffa en golden retriever, så redan där visste jag att det fanns något gemensamt, säger Hanna med ett skratt.

ANNONS
Läs också:Nätdejting allt hetare Kontakten blev alltmer frekvent och efter några veckor bestämde de att de skulle ses. Först träffades de och åt tillsammans i Göteborg, där Mattias bodde, och några dagar senare sågs de hemma hos Hanna i Trollhättan. – Det var kärlek vid första ögonkastet. Det var länge sedan jag hade träffat någon som var så snäll. Någon att lita på, säger Hanna. Just då var timingen inte rätt för ett seriöst förhållande, men på sensommaren återupptog Mattias kontakten. Trots att de inte hade hört av varandra under en längre tid klaffade det igen, och plötsligt gick allt väldigt fort. – Vi hade gått och tänkt på varandra hela tiden, och i praktiken flyttade jag ner till Göteborg direkt, säger Hanna. I maj 2011 föddes Hugo, året efter gifte de sig och i höstas flyttade de upp till lägenheten i Trollhättan. När de ser tillbaka på när de själva började med nätdejting så minns de att det fanns en hel del fördomar. – Det var många som frågade; "Hur vågar du? Det kan ju vara vem som helst?". Men så är det även om man träffar någon på krogen, säger Hanna. Mattias tycker att det är viktigt att man inte stressar in i något, utan har is i magen. – Först kan man börja chatta, sedan byta telefonnummer och sist kanske ses. Då hinner man läsa av den andra lite och se om saker stämmer, säger han, och får medhåll av Hanna; – Folk ljuger om allt möjligt på nätet för att få kontakt, men ärlighet varar längst även där. Lögner kommer ändå tillbaka och biter en i baken förr eller senare.
ANNONS