De hyllar nya cykelvägen

Nu är den invigd, den nya cykelvägen i Sjuntorp. Till stor glädje för de boende i trakten. – Vi är väldigt stolta över den här vägen, säger Anita Larsson.

ANNONS
|

Anita kom till invigningen – som passande nog ägde rum under temadagen Cykelns dag – tillsammans med maken Bo, och båda är hängivna cyklister.

– Det är underbart att vara ute i naturen, höra fåglarna och se vitsipporna. Det är ett fantastiskt fortskaffningsmedel, säger Anita.

– Och man kan hitta saker i dikena man inte skulle sett annars, haha. Förr cyklade jag till Flygmotor och den här vägen var ganska farlig, minns Bo.

Därför hyllar de båda den nya gång- och cykelvägen, som är 2,5 meter bred och sträcker sig från Sjuntorps centrala del till Glösemosse.

Det finns belysning längs de tre kilometerna, och hela skapelsen är enligt Bo och Anita ett lyft för hela Sjuntorp.

ANNONS

– Häromdagen såg jag en som var ute och gick här med barnvagn, och gamla människor ute på promenad. Underbart att se, säger Bo.

– Sen har det blivit väldigt fint också, man ser till exempel sjön på ett helt annat sätt nu, säger Anita.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund höll ett invigningstal, där han drog till minnes att frågan om cykelvägen varit på tapeten sedan början av 80-talet.

– Nu står vi här och det känns väldigt bra att få göra det, sa han.

Och tankarna på att bygga vidare cykelbanan ytterligare drygt fem kilometer för att på så vis kunna koppla ihop den med Trollhättan finns kvar.

– Vi kommer jobba stenhårt för att få till resterande del, även om jag inte vågar stå och lova något om var när och hur. Men vi kommer att jobba idogt för att det ska bli av och nu känns det som att den farligaste biten är klar, fortsatte han.

Två andra som deltog under invigningen var Gerd och B.O. Broback.

– Visst är det här toppen, det är uppför var man än ska cykla i Sjuntorp så det underlättar om vägen är bra i alla fall, sa den sistnämnde.

Gerd jobbade tidigare som lärare i syslöjd på Pettersbergsskolan, och när hon var yrkesverksam var det cykel till och från jobbet som gällde under sommarhalvåret.

ANNONS

– När man kom ut ur klassrummet var det väldigt skönt att sätta sig på cykeln och få frisk luft och motion. Och jag cyklar fortfarande så den här vägen är väldigt bra, sa hon.

Många som kommit till invigningen anslöt sedan till den cykeltipspromenad som hade målgång i Vårhaga.

Där ägde en rad aktiviteter rum, relaterade till Cykelns dag.

Projektet med gång- och cykelvägen i Sjuntorp involverar – som TTELA tidigare skrivit om vid flera tillfällen – Trollhättans stad, Trafikverket och Trollhättan Energi.

Nya vatten- och avloppsledningar har också lagts på den aktuella sträckan.

ANNONS