Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Nael005

De ritar psykiatrihuset på Näl

Nu är det klart hur det nya psykatrihuset på Näl kan komma att se ut. Den danska arkitektfirman Arkitema har tilldelats uppdraget att rita den nya byggnaden. – Innan dess ska ett styrdokument fram med aspekter och behov för verksamheterna, till exempel hur många rum, utformning av dem och antalet patienter, säger Diana Cagner, projektchef på Västfastigheter.

Redan 2015 beslutade styrelsen för NU-sjukvården att ge sjukhusledningen i uppdrag att genomföra en förstudie för ett nytt samlat psykiatrihus. De gamla lokalerna i den befintliga huvudbyggnaden är slitna och motsvarar inte längre dagens krav för modern psykiatrisk vård.

Tanken är att huset ska byggas i ett plan med delvis källarplan som ansluter via kulvert till sjukhusets huvudbyggnad. Att det ligger i ett plan i markplan ska underlätta akuttransporter och medföra en bättre patientsäkerhet.

Nu har Västfastigheter, som är regionens förvaltningsbolag, beställt en programhandling av Arkitema på en byggnad som omfattar cirka 13 000 kvadratmeter och ska hysa 96 vårdplatser för vuxna och sex platser för BUP, enligt den förstudie som lagts fram.

– Den nya byggnaden ger oss en möjlighet att introducera erfarenheter, idéer och inspiration från våra nyligen uppförda psykiatribyggnader i Danmark, bland annat i Esbjerg, säger Urban Blomberg, affärsområdeschef på Arkitema.

Planlösningen och strukturen bygger på att huset ska släppa in mycket dagsljus och att man har innergårdar kopplade till avdelningarna som tillåter patienterna att röra sig fritt utan personal.

– Man ska försöka skapa en liknande miljö som har gett bra resultat i Danmark, även om det inte är hugget i sten att det blir exakt så, säger Diana Cagner.

Projekteringen ska pågå 2017-2018 och den färdiga byggnaden beräknas stå klar för inflyttning i slutet av 2020.

– Nu är det styrdokumentet först, som ska lämnas så snart som möjligt och sedan under sommaren kommer Arkitema skissa på byggnaden och komma med förslag. Därefter ska det ansökas om pengar, som ska leda till ett genomförandebeslut. Då har vi kommit en bit på väg, säger Diana Cagner.

LÄS OCKSÅ: 

 

MEST LÄST