Ulli Samuelsson och två kollegor forskar om äldre och it och ser att förutsättningarna är väldigt olika för olika grupper.
Ulli Samuelsson och två kollegor forskar om äldre och it och ser att förutsättningarna är väldigt olika för olika grupper.

"Det är ett demokratiproblem"

Dator- och internetanvändandet ökar bland äldre. Men i och med att utvecklingen går så fort, är det många som hamnar utanför. – Det är ett demokratiproblem helt klart. Främst handlar det om att de får sämre möjlighet att påverka samhället, säger Ulli Samuelsson, forskare och lektor i pedagogik på Jönköpings universitet.

ANNONS
|

Hon och två kollegor, Tobias Olsson, professor i kommunikationsvetenskap vid Lunds Universitet och Dino Viscovi, lektor i kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, har i två år forskat på temat äldre & it.

Rapporten är ännu inte klar, men vad de kommit fram till så här långt är att tillgängligheten, intresset, ekonomiska och sociala resurser spelar stor roll.

– De som i dag står utanför har ofta svaga ekonomiska resurser. Men minst lika viktigt för att ta till dig den här kunskapen är de sociala resurserna, som nätverk, familj, föreningsliv, säger Ulli Samuelsson.

"Ser ingen nytta"

Sedan ser hon också, via de undersökningar de gjort och efter samtal med äldre, att många äldre även medvetet tar ställning mot. Det blir en mycket högre tröskel att ta sig över, när man inte är så förändringsbenägen.

ANNONS

– De ser ingen nytta med det. Kanske någon i bekantskapskretsen försöker få dem intresserade, men då säger de "att ingen ska tvinga dem att lära sig". Och många tycker att utvecklingen gått för långt, så därför väljer man bort det. Det blir en prioriteringsfråga.

Lättare är det för den med hög utbildningsnivå, att man har en naturlig koppling och haft en dator i sitt yrkesliv, enligt forskargruppen.

Blir resurssvagare

I sin forskning har de dels träffat äldre som gått datakurs och dels gjort en enkät med 2 000 personer i åldrarna 65-85 år, där svarsfrekvensen var 64 procent.

– Det vi sett i enkäten är just den ekonomiska faktorn, att det ändrar sig över tid som pensionär och att man blir resurssvagare.

Här ser hon också en fara, att ofta är det bara en av två i ett hushåll med äldre, som lär sig. Om den blir dålig eller till och med avlider, så är den andra partnern utlämnad i datorvärlden.

Många enheter

Enheterna blir fler och fler, smartphones, surfplattor, laptops blir mer moderna, varierade och komplicerade, och då är det inte heller så lätt att lära ut. Nya operativa system och it-utvecklingen gör det inte lätt ens för cirkelledaren.

– På 90-talet kunde en lärare visa alla att det var bara att klicka på en symbol då hände det eller det. Allt såg likadant ut. Nu är det mer personalisering det bygger på, du ska ha ditt eget utseende med mappar och sökvägar. Och behöver du support någon gång, via telefon eller chatt, är det ju inte så lätt att få förklarat vad man behöver hjälp med eller att förstå supporten, förklarar Ulli Samuelsson.

ANNONS

Viktigt att inse nyttan

Men hon ser också vissa fördelar för den äldre generationen med nyare teknik.

– Surfplattor och smartphones ger dig andra möjligheter och användningsområden, där finns mycket finesser som förenklar. Viktigast i framtiden är att få de äldre att förstå nyttan med att lära sig.

Fakta: Interntanvändning

  • 630 000 människor stod 2016 vid sidan av internet i Sverige. Det motsvarar sju procent av befolkningen. Någon eller några procent finns i alla åldrar, men det är framförallt bland de äldre icke användarna finns.
  • Hälften av de äldsta (över 75 år) är icke-användare. Men det sker stora förändringar bland de äldre. För bara några år sedan var en tredjedel mellan 66-75 år icke-användare mot bara 14 procent i dag.
  • Källa: Internetstiftelsen i Sverige

    ANNONS