Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SAABTRIAL_3366
Avtalet stämmer. Inga av de fem åtalades advokater ville kännas vid något konstig med Saabs avtal med Dukelevel. Fränast i sin kritik var bolagsjuristens advokat Ulrik Smedberg. Att hans klient skulle ha varit inblandad i ett felaktigt tycker han är käpprätt åt helvete. På bilden samtalar han med Victor Muller.

"Det är käpprätt åt helvete"

Advokaterna var inte nådiga i sin kritik mot åklagarens sakframställan. De menar att allt gått rätt till i affärerna med Dukelevel.

Att det finns två sidor av samma mynt blev tydligt när andra ronden i Saabrättegången inleddes. Åklagarsidan och försvarare argumenterade utifrån ett identiskt material men kom till diametralt olika åsikter. Jan Karlsson, advokat till den åtalade finanschefen anser att åklagaren har väldigt svagt på fötterna.

– Vi åberopar exakt samma material, men kommer fram till att det rört sig om korrekta affärer, säger han.

Advokaten till den åtalade finanschefen kommer till samma slutsats.

– Jag tycker att åklagaren tolkar det fel och att han kommer till helt fel slutsatser, säger advokat Ulrik Smedberg.

Det som stod i centrum under dagens förhandlingar var i fall avtalet med Dukelevel var ett giltigt avtal eller inte. Att avtalet som finanschefen varit med och tagit fram skulle sakna giltighet beivras av hans advokat.

– Jag ser inte att det tyder på något annorlunda i materialet. Sen säger alla som har hanterat det att det är riktiga avtal. Det finns inget direkt som tyder på motsatsen, säger advokat Jan Karlsson.

Motparten hos Dukelevel vill inte kännas vid något avtal med Saab, är inte det försvårande i sammanhanget?

– Det kan uppfattas som besvärande i alla fall vid en första anblick. Om företrädaren för det här bolaget kommer hit och vittnar så får vi se vad han har att berätta. Det finns en mängd förklaringar utan att gå in på detaljer varför den här transaktionen inte återfinns i ett bolag på Cypern, det kan jag lova dig, säger Jan Karlsson.

Förutom Saabs finanschef stod även den tidigare bolagsjuristen i centrum under dagens förhandlingar. Hennes advokat anser att hon kom in sent när det kommer till avtal och att hon aldrig haft en central roll i sammanhanget.

– Att min huvudman skulle ha vetat om att det inte var ett giltigt avtal och att hon skulle ha förfalskat en namnteckning, det menar jag är helt otänkbart. Hade jag varit i ett annat sammanhang hade jag sagt att det var käpprätt åt helvete.

Han menar samtidigt att bolagsjuristens arbetsuppgifter bestod i att göra saker som hennes överordnade hade bestämt. Samtidigt menar han att hon hade sagt till om det fanns något konstigt med avtalen.

Advokaterna till de tre giganterna i rättegången höll under dagen en låg profil. De menar att ingen av deras klienter skulle ha godkänt ett avtal som inte var korrekt. Per E Samuelsson, Kristina Geers advokat, avslutade med att kommentera enligt honom åklagarens bristande kunskap inom affärsjuridik.

– Det som åklagaren tycker är märkligt är ett typfall för hur affärsavtal togs fram på Saabs juristavdelning, berättade han.

 

Fakta: Det händer dag två

Den andra dagen av punkt två kommer att domineras av förhör. Alla de åtalade kommer att få ge sin syn på saken. Det kommer också hållas ett antal förhör med vittnen.

Läs mer om Saab-rättegången
MEST LÄST