Dinamarca till Söder: "Du är inte min talman"

Markeringen mot riksdagens talman sprids som en löpeld på nätet. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca från Trollhättan markerade mot riksdagens talman Björn Söder (SD) på måndagen. - Du är inte min talman, sade hon.

ANNONS
|

Kritiken mot riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) har varit hård sedan Dagens Nyheters intervju i helgen där Söder uttalar att judar och samer inte kan vara svenskar om de inte "assimileras". På måndagen fick han även kritik i riksdagen, skriver Göteborgs-Posten.

När Rossana Dinamarca skulle tala började hon med att tilltala alla med ordet "åhörare" i stället för det brukliga "herr talman". Hon blev genast avbruten av Björn Söder som påpekade detta, varvid Dinamarca replikerade:

- Du är inte min talman.

Sedan fortsatte hon sitt anförande.

- Det var ett sätt att markera mot både SD och rasismen i samhället i stort. Jag gör vad jag kan för att inge styrka och mod hos människor. Om inte vi i riksdagen kan stå upp mot rasismen, hur ska man då kunna kräva att folk gör det i fikarummen? säger hon till SVT Nyheter.

ANNONS

På frågan hur hon kommer att göra i fortsättningen säger hon till Metro:

- Björn Söder kommer aldrig att vara min talman i riksdagen.

Vid riksdagens öppnande i höstas bar Rossana Dinamarca en uppmärksammad tröja med trycket "SD=rasister". Efter dagens uttalande har hashtaggen #intemintalman spridits som en löpeld på Twitter, med krav på Söders avgång och önskningar om t-shirtar med texten "Du är inte min talman".

Redan före Rossana Dinamarcas kommentar hade folkpartisten Roger Haddad kritiserat Söder i en debatt om integration. Bland annat sade han att talmannen hade "gjort olämpliga uttalanden kring judar, tornedalingar och samer kopplat till den så kallade svenskheten". Som sittande talman fick Söder inte svara på kritiken.

Björn Söder säger att han inte är så förvånad över kritiken som han är över Haddads och Dinamarcas beteende.

- Det står dem fritt att ha vilka åsikter de vill om mig, men sättet att framföra dem är fullständigt oacceptabelt. Det är tråkigt att Haddad, som många av de andra, försöker ta billiga politiska poäng på något som inte stämmer, men det är så det politiska spelet är. De kunde ha kontrollerat vad jag har sagt i stället, säger han till SVT Nyheter.

ANNONS