Ett studsande glatt vårtecken

Våren välkomnades med hopp, skutt och råmanden på lördagen. Runt 1000 personer samlades på Bergs Gård ­utanför Väne Åsaka när det var dags för årets betessläpp.

ANNONS
|

Speakern Jan-Åke Persson får en kort applåd innan spänningen lägger sig längs repet där besökarna har samlats för att bevittna spektaklet.

Den andäktiga tystnaden bryts av en ensam röst. – Nu kommer de, titta!

Ut ur ladugården kommer en ensam ko. Den lunkar först lite trevande mot betesmarken, men så fort klövarna når gräset brister den ut i några sekunders vilt skuttande.

Strax efter följer ytterligare några nyfikna kreatur, och snart fylls ytan framför besökarna av ett 70-tal skuttande kossor som stångas och råmar.

– De är inte vana vid så mycket folk och kan vara lite skygga. Jag hoppades att de inte skulle vända i dörren som tjuren Ferdinand, säger Bibbi Johansson och kisar i solen.

ANNONS

Hon och maken Håkan tog över Bergs Gård för 16 år sedan, men den här lördagen är det första gången som de bjuder in till kosläpp tillsammans med sina tre döttrarna.

Gården, som är ekologisk KRAV-certifierad, har 85 mjölkkor. Certifieringen innebär att de ska vara ute minst fem månader om året, men det har inte gått någon nöd på dem under vintern.

Var och en rör sig fritt och har sin egen liggsäng med gummimadrass och torvmix och de går själva in i mjölkningsmaskinen när de vill på dygnet.

– De styr väldigt mycket över sitt eget liv, man kan säga att de lever en tonårsdröm. De hoppar inte av glädje för att de har det dåligt inne, säger Bibbi.

Även om solen värmer över ängarna så är vinden hård och kall. Lars Nandin har barnbarnet Collin insvept i en filt i famnen medan de kikar på de ystra korna som stångas.

– Man ser inte djuren så ofta nuförtiden, så det är inte minst viktigt för barnen att få vara här. Sen är det ju skönt att komma ut och se något från det gamla livet, något genuint, säger Lars.

Monika Skogsberg Andersson sitter på första parkett med barnbarnen Isabella, Caspian och Maximilian.

ANNONS

På filten har hon även systerdottern Louise Skogsberg, som bor granne med Bergs Gård.

– Jag är uppvuxen på lantgård och det var årets höjdpunkt när vi släppte korna. Det är nostalgiskt för oss äldre, och för barnen blir det något nytt, säger Monika.

En bit bort bjuds det på mjölk och bullar, men den långa kön som föregick kossornas entré är borta. Gårdsägaren Håkan Johansson kommer gående på grusvägen från ladugården medan han tittar på djuren som stångas en bit bort.

– De kommer vara trötta i kväll, säger han.

ANNONS