Eva – turistens bästa vän

Hon var med när älgen klampade in i kommunhuset, klädde ut sig till troll på Elmia och lyckades sälja in en trerätters med övernattning till ett par som bara skulle ta en kopp ­kaffe. Nu går Eva Fock, ansvarig för Turistbyrån i Trollhättan, i pension.

ANNONS
|

– Det är faktiskt ett roligt minne, ett par som var ute efter att ta en kopp kaffe och sedan skulle vidare lyckades jag få att köpa vårt sommarkort som vi hade på den tiden. Och de tog även en övernattning i Trollhättan med trerätters middag. Det slutade med att mannen sa ”vet din chef hur bra du är på det här?”, säger Eva Fock och skrattar.

Eva Fock har varit i turismens tjänst sedan 1976, yrkeslivet inleddes några år tidigare.

– Började jobba som 18-åring 1971, när vår dotter var fem månader. Det var inte frågan om att plugga vidare utan handlade om att försörja en familj. I juni 1972 började jag på fritidsförvaltningen, som på den tiden låg i Älvhögsborg.

ANNONS

1976 blev Eva ansvarig för Turistbyrån, och arbetets karaktär såg helt annorlunda ut jämfört mot i dag.

– Turistbyrån var bara öppen på sommaren, vi tryckte upp nån broschyr och svarade på förfrågningar som kom med brev.

Från 1981 fungerade en så kallad Värsåsstuga som turistbyrå på somrarna och på den tiden var Eva även ansvarig för gästhamnen och campingen på Hjulkvarnelund – där samma stuga kuriöst nog numera utgör reception.

– Det hände mycket roliga saker på den tiden, som den första TUR-mässan i Göteborg 1984, där har jag sedan varit med säkert 20 gånger.

Och 1987 fanns Trollhättan med under Elmias husvagnsmässa.

– Med en Saab-cab och rosa husvagn, en kombination som lockade mycket folk. Själva var vi utklädda till troll med jutesäckar och tofsar i håret. Det var en speciell grej, säger Eva och skrattar.

1993 – då Turistbyrån låg i kommunhuset – inträffade en händelse som gav eko ute i världen:

– Jag fick ett samtal: ”Det är en älg i kommunhuset!”. Jag gick ner i trappan mot entrén och där var den, på väg mot turistbyrådisken och de två tjejerna som fanns där störtade iväg. Älgen försvann också, hoppade i kanalen och polisen sköt den sen, säger Eva och fortsätter:

ANNONS

– Det var en otrolig händelse. Vår fackordförande var på konferens någonstans i Europa och hörde om detta på tv. Vi tryckte sedan upp t-shirts med bilden som togs – den sålde jättemycket.

1998 flyttade Turistbyrån till Innovatumområdet – där den fortfarande är belägen – och 2000 bildades Visit Trollhättan. Nästa steg togs 2007 med Visit Trollhättan Vänersborg, ett gemensamt destinationsbolag för de båda kommunerna.

Evas roll har förändrats mycket under åren, inte minst på grund av internets intåg.

Den typ av information som tidigare var tvungen att förvaras i ett ändlöst antal pärmar på kontoret är sedan länge tillgänglig för alla.

När portalen vastsverige.com utvecklades av Turistrådet Västsverige och togs i bruk 2006 trodde Eva ett tag att Turistbyrån skulle försvinna i fysisk form.

Så har det inte alls blivit – verksamheten lever och frodas.

– Förr kunde frågor från turister handla om sådant som hur dags något var öppet, nu vill man mer ha personlig info. Min inställning har alltid varit att överträffa kundens förväntningar. Och att aldrig svara ”jag vet inte”, säger hon.

När Eva Fock nu går i pension kan hon blicka tillbaka på ett händelserikt yrkesliv med många olika inslag. En bit har varit alla kongresser med uppemot 400 personer där hon varit lite av spindeln i nätet.

ANNONS

Och sommaren 2001 blev oerhört intensiv. Den 33 kilometer långa slingan i satsningen ”På väg mot nollvisionen” stod klar och många utomstående ville komma till Trollhättan för att studera den.

– Det blev så att jag tog hand om all logistik för de 100 grupper som kom hit. Samma sommar arrangerades Sum-sim i Trollhättan där jag bland annat var med och fördelade 800 bäddar.

Den 31 mars gör Eva sin sista arbetsdag och visst kommer det att bli känslosamt.

– Jobbet är jätteroligt och Turistbyrån har varit något av mitt skötebarn. Visst känns det som att jag kommer sakna kontakten med besökare och kolleger, men å andra sidan blir det mer tid för det privata, säger hon.

Det saknas inte sysselsättning:

– Vi har segelbåt, är delägare i en stuga på kusten, älskar att resa och så blir det mer tid för att träna. Alla våra tre barn har läst i Stockholm och blivit kvar där. Nu har vi sju barnbarn och kontakten är väldigt bra trots avståndet. Det kommer bli mycket mer tid i Stockholm framöver.

Fakta: Eva Fock

Bor: Slätterna, mellan Åsaka och Upphärad.

Familj: Maken Anders, de vuxna barnen Elisabeth, Linda och Andreas samt sju barnbarn.

Favoritresmål: ”Många, till exempel Österlen och Palma stad på Mallorca. Ilha Grande utanför Rio de Janeiro är bland det vackraste jag sett”.

Favorit på hemmaplan: ”Det är så fantastiskt vackert i vårt fall- och slussområde. Och på Halle- och Hunneberg. Men det finns så mycket mer, som Science Center, Saab Bilmuseum, Vänern och Skräcklan.”

ANNONS