Experten: Jonsson blir dömd

Sociologen Tage Alalehto tror att Jan Åke Jonsson ligger illa till när det galler svindleriåtalet. Han menar att det är en vd:s uppgift att ha koll på vad som kommuniceras i bolaget. I övrigt dömer han ut åklagarens arbete.

ANNONS
|

Saabrättegången börjar närma sig sitt slut och nästa vecka inleds slutpläderingarna. Docenten i sociologi Tage Alalehto på Umeå universitet som håller på med kriminologi och forskar på ekonomisk brottslighet har följt processen på nära håll. Han anser att det är punkten om svindleriet som är det mest försvårande.

– Här är största risken eller största chansen, beroende på hur man ser det, att få någon fälld för svindleri säger Tage Alalehto.

Han menar att det är mycket försvårande att det förs en mejlkonversation internt. Samtidigt som man har en helt annan bild utåt till media, allt genom några få pressmeddelanden och intervjuer.

ANNONS

– Någonstans här sker ett brott. Vad som sker i företaget och bilden man sen ger utåt, det är ett klassiskt svindleri. Man ger bilden av något som faktiskt inte stämmer.

"En vd ska ha koll på det finansiella läget"

Tage Alalehto anser att någon eller några av de åtalade kommer att bli dömd på den här punkten. Den han pekar ut som den mest trolige är Saabs förre vd, Jan Åke Jonsson. Han menar att Jonsson inte agerat som en vd ska göra. Jonssons agerande beskriver Alalehto som märkligt.

– Det är klart att en vd ska ha koll på det finansiella läget, vilka meddelanden som skickas utåt och vilka som skickas inåt. Vad fan ska en vd göra annars?

Under svindleriåtalet består stora delar av bevisningen av tidningsartiklar samt radio- och tv-inslag. Försvaret har dömt ut detta och menar att det inte duger som bevisning eftersom det bara visar ett redigerat brottstycke av hela intervjun. Där får de delvis rätt av Tage Alalehto, men han menar att Saabs ledning inte gjorde något för att dementera vad som sagts.

– Låt vara att media gjort en vinkling och presenterat en bild av att företaget går bra, trots att det inte gör det. Inslaget tittar Jonsson på, Geers tittar på det och Muller får det översatt. Inte minst kommer pressektionen på Saab att titta på det. Då måste de gå ut med ett meddelande och säga att det där som stod i TTELA exempelvis, det stämmer inte. Men har det skett? Nej, det har det inte!

ANNONS

Dömer ut åtalet

Förutom svindleriet och Jonssons roll dömer han ut resten av åtalet.

– I grund och botten är det en ganska illa underbyggd åtalsförklaring, säger Tage Alalehto.

När det gäller den första åtalspunkten som behandlar Victor Mullers skatteplanering menar sociologen att ekobrottsmyndigheten inte säkrat upp sina vittnen. Under förhör intygade dessa att allt gått rätt till enligt de rutiner som fanns på Saab. Även kammarrätten hade vid ett tidigare tillfälle gett skatteplaneringen grönt ljus.

– Då kommer frågan, när ni gjorde åtalsprövningen vad hade ni under fötterna egentligen? Åklagaren ska inte väcka åtal och hoppas på att vittnena ska säga något som är försvårande för de åtalade, säger Tage Alalehto.

Kritiserar åklagaren

Han är också kritisk till hur åklagaren har hanterat åtalspunkten kring det Ukrainska återförsäljaravtalet som skötts via ett cypriotiskt holdingbolag. Under rättegången dök först inte åklagarens nyckelvittne upp. Sen fick inte den cypriotiska polis som förhört representanten för bolaget förhöras. Anledningen var att bolagets representant var advokat och för advokater gäller tystnadsplikt kring klienterna även i domstol. Representanten hade i polisförhör sagt att han inte visste något om ett avtal med Saab.

– Att som åklagare åberopa en advokat som vittne går ju emot alla processrättsliga regler. Det finns inte på papperet att en sån kille får vittna. När det kommer till polismannen så är jag inte bombis på att åklagarsidan borde vikt ner sig så tidigt som de gjorde. Jag får känslan att åklagarsidan inte har koll på reglerna kring detta, säger Tage Alalehto.

ANNONS

Borde inte åklagarsidan ha koll på detta?

– Dom borde ha lika bra koll som försvararna, de har gått i samma skolor och har samma utbildning. Rakt av klantigt är det av åklagarsidan. Jag tror att det finns en hund begraven här men det kommer vi inte att få klarhet i, de har helt enkelt kört det här.

ANNONS