Färre brottsoffer får stöd

Antalet personer som får stöd av Brottsofferjouren Trollhättan-Lilla Edet har minskat kraftigt. Sedan 2015 har polisens förmedling av ärenden minskat med 33 procent. – Det är helt klart en drastisk förändring, säger Ingeborg Lantz, ordförande.

ANNONS
|

De senaste veckorna har brottsofferjourer runt om i landet riktat stark kritik mot polisen. Anledningen är att polisen hänvisat 39 procent färre brottsoffer till dem de senaste två åren, enligt Brottsofferjourens egen statistik. Tappet började samtidigt som polisens nya organisation trädde i kraft i januari 2015.

– I polisens omorganisation föll det här i glömska. Det är många som har fått nya arbetsuppgifter och det är oklart vem som har ansvar, säger Ingeborg Lantz, ordförande för Brottsofferjouren Trollhättan-Lilla Edet.

Även i Trollhättan och Lilla Edet har antalet ärenden minskat, från 317 ärenden under 2014 till 212 ärenden under 2016.

– Man känner en frustration. Det finns lika mycket brottsdrabbade i dag som det har funnits tidigare år, säger Ingeborg Lantz.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Polisen: ”Färre vill ha hjälp när vi frågar”

Polisen är skyldig att enligt EU:s brottsofferdirektiv från 2012 upplysa brottsoffer om att det finns stöd att få. Det är också från polisen som de ideella brottsofferjourerna får de flesta av sina ärenden. Med sedan den nya organisationen trädde i kraft är det något som inte fungerar i kontakten mellan polisen och jourerna.

– Polisens organisation måste förbättras, det är där det hänger. Vi vet inte vilka som är brottsdrabbade eller vilka det är som gör anmälningar utan det är fortfarande polisen som ska förmedla. Det får inte bli att man skiter i det och tycker att brottsoffer ska ta kontakten själva, säger Ingeborg Lantz.

Du kan inte se någon annan anledning till minskningen?

– Nej, hade det bara varit i vår jour som det minskade hade vi fått söka frågan i egna ledet. Men det här är ett generellt problem över hela landet.

De som i slutändan drabbas av att kommunikationen inte fungerar är de som råkar ut för brott. De missar det stöd och den hjälp med information som jouren kan erbjuda.

– Man hör att det finns många människor som skulle må bra att prata av sig, få stöttning och få information om hur saker fungerar. Vart ska de få den informationen ifrån?, säger Ingeborg Lantz.

ANNONS

Nu hoppas hon på att polisen ska bättra sig så att brottsdrabbade får den hjälp de behöver.

– Det går omkring människor som mår dåligt som inte hade behövt det.

ANNONS