DO-ANMÄLAN. "Vad hände egentligen? Jag blev nekad ett jobb för att jag var för attraktiv för hans arbetare", säger 26-åringen bakom DO-anmälan.
DO-ANMÄLAN. "Vad hände egentligen? Jag blev nekad ett jobb för att jag var för attraktiv för hans arbetare", säger 26-åringen bakom DO-anmälan.

För snygg för jobb - kollegor kan distraheras

En 26-årig kvinna sökte jobb hos ett företag som har verksamhet i Trollhättan. Men då ska hon ha fått höra att hon ser för bra ut - och att hennes utseende skulle kunna distrahera manliga kollegor.

ANNONS
|

Kvinnan har nu anmält fallet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som har inlett en utredning. För Sydsvenskan berättar 26-åringen att hon var i chock efter samtalet med en projektledare på företaget. – Vad hände egentligen? Jag blev nekad ett jobb för att jag var för attraktiv för hans arbetare.

Det aktuella industriföretaget har verksamheter på flera orter i landet, däribland i Trollhättan. När kvinnan, som har erfarenhet av tyngre industrijobb sedan tidigare, ringde och sökte jobb blev hon uppmanad att skicka in sitt cv. När hon ville ha en återkoppling dagen efter ska företagets representant ha uttryckt sig med "opassande ordval". – Han sa ganska konkret att hans arbetare inte skulle kunna sköta sitt arbete om det kom in en ung, attraktiv tjej. Jag tänker att det är 2017 och jag förstår inte att man kan kategorisera människor efter hur de ser ut, uppger hon för Sydsvenskan.

ANNONS

Att kvinnanvänt sig till DO förklarar hon med att hon inte vill att andra tjejer ska råka ut för samma sak. DO kommeratt göra en tillsyn med anledning av anmälan. Det innebär i ett första skede att uppgifter från företaget begärs in. Därefter beslutas om myndigheten går vidare med fallet.

Enligt Sydsvenskan meddelar företagets vd att verksamhetens miljö- och kvalitetsansvarige satts in i ärendet. Hen hävdar också att "ingen på företaget blir rekryterad utifrån hur man ser ut eller varifrån man kommer". TTELA har varit i kontakt med kvinnan, hon vill inte uttala sig ytterligare utan hänvisar till sina citat i Sydsvenskan.

ANNONS