Rätt att fira? En nöjd Victor Muller firar att det var ett år sedan Saab köptes av Spyker och att allt går enligt planerna 23 februari 2011. Drygt en månad senare stoppas produktionen eftersom leverantörerna inte fått betalt.
Rätt att fira? En nöjd Victor Muller firar att det var ett år sedan Saab köptes av Spyker och att allt går enligt planerna 23 februari 2011. Drygt en månad senare stoppas produktionen eftersom leverantörerna inte fått betalt.

Förskönande uttalanden upp i rätten

När paniken spred sig inne i Stallbackafabriken för att Saab saknade pengar berättade Victor Muller för pressen att allt gick enligt planerna. Åklagaren menar att ledningens agerande är att betrakta som grovt svindleri.

ANNONS
|

Den som jobbade på Saab eller som hängde med i rapporteringen vet att produktionen stoppades titt som tätt våren 2011. I media berättade Victor Muller och Jan Åke Jonsson att allt flöt på enligt plan och att de mörka molnen inte var så mörka som de såg ut vid en första anblick. Bakom kulisserna på Stallbacka var Saabs ledning fullt medvetna om att molnen var helt svarta. Det är här chefsåklagare Olof Sahlgren anser att något olagligt skett. Han menar att agerandet från Saabs ledning ledde till att investerare fick till sig en annan bild av läget på företaget än hur det i själva verket var.

ANNONS

Vi backar tillbaka bandet till våren 2011. Linan på Saab har stått stilla vid tillfällen på grund av obetalda skulder till leverantörer, då levererades dessa svar till massmedia:

"Underleverantörerna och transportörerna har spelat ett spel mot Saab för att sätta press på bolaget", sa Victor Muller 30 mars 2011. Dagen efter fortsätter han och sa följande: "Vi har inga likviditetsproblem"

Att Saabs reklambyrå bröt sitt kontrakt hade heller inget med uteblivna betalningar att göra menade Muller. "Vi beslutade oss för att utvärdera ett antal reklambyråer. Därför hämnas reklambyrån genom att gå ut i media"

Även vd Jan Åke Jonsson kommenterade den uppkomna situationen med inställda leveranser och att transportföretaget vägrade skicka de leveranser som skickats. "Vi är övertygade om att vi kan lösa situationen snabbt. Vi jobbar med flera kort för att lösa likviditetsproblemen"

Bakom de stängda dörrarna hos Saab på Stallbacka var tongången en helt annan. Det avslöjas av de mejl ledningen i panik skickade till varandra. I ett mejl till Jan Åke Jonsson och finanschefen går det att läsa följande:

"Den finansiella situationen blir sämre och sämre på grund av betalningarna till GM. Det gör att det finns väldigt lite kvar att betala leverantörerna med"

I samma mejl skrivs också hur pressen ska hanteras:

ANNONS

"Ännu värre vore det om detta kom ut i media. Det ser jag som en stor risk de kommande veckorna eftersom vi kommer ha svårt att betala våra leverantörer. Vi måste ha ett bra uttalande redo om pressen får kännedom om det här."

Även följande information gick ut på mejl:

"Råder er alla som vill att rycka ur telefonen ur väggen och ignorera inkommande mejl gällande betalningar tills vidare besked kommer från vår ledning. Jag har dessvärre inte en chans att göra några prioriteringar, eftersom vi ej har någon möjlighet att göra några betalningar."

ANNONS