Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ängens gård har fina ridhus och klubblokaler, men stallet uppfyller inte kraven på djurskydd och arbetsmiljö. Bilden togs 2017, när Linnea Erlandsson och Tilda Nordahl gav sig ut på en ridtur. Bild: Stefan Bennhage

Förslag: Här kan det bli nytt häststall

Ett nytt stall som uppfyller kraven på god miljö för människor och hästar – det förslaget lägger kultur- och fritidsnämnden fram.

Trollhättans fältrittklubb (TFRK) har 450 medlemmar. Hälften av dem är barn och ungdomar, varav runt 90 procent är flickor. De senaste åren har Trollhättans stad investerat mycket i Ängens gård, bland annat i ridhus.

Men en förstudie visar att stallet är i dåligt skick. Hästar och ponnyer (ett trettiotal) står bundna i spiltor, vilket blir förbjudet enligt en lag som snart träder i kraft. Ett stall med boxar behövs, så att hästarna kan röra sig mer naturligt.

Tungjobbat

Ett nytt stall skulle också förbättra arbetsmiljön, som idag innehåller flera tunga moment. Med skjutbara boxväggar och "djupa golv" behöver man inte mocka och städa varje dag; det sköter en maskin tre–fyra gånger om året. Hästarnas foder kan levereras via en bana i taket så att personalen slipper lyfta tunga säckar.

Det stall som kultur- och fritidsförvaltningen skissat på tillsammans med TFRK innebär också att ridskoleelever med funktionsnedsättningar kan få lektioner i hästskötsel, i de större boxarna.

Mer i hyra

Investeringskostnaden uppskattas till 19 miljoner kronor, vilket skulle ge en ökad hyreskostnad med cirka en miljon.

– Nu skickar vi förstudien vidare, så får vi se hur det går, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Johnsson (S).

Frågan om nytt stall ska passera flera steg och instanser innan ett eventuellt beslut om byggnation kan tas.