Tingsrätten har nu meddelat dom i tvisten om huset i Björndalen. Rätten dömer till fastighetsägarens fördel och Trollhättans stad ska betala skadestånd.
Tingsrätten har nu meddelat dom i tvisten om huset i Björndalen. Rätten dömer till fastighetsägarens fördel och Trollhättans stad ska betala skadestånd.

Fastighetsägare får rätt till skadestånd

18.20 Trollhättans stad ska enligt tingsrätten betala skadestånd i den segdragna tvisten med en fastighetsägare i Björndalen.

ANNONS
|

– Att rätten dragit samma slutsats som jag och mina jurister känns bra, men alla inblandade är ändå förlorare av olika grad, säger husägaren Thomas Beno.

Tingsrätten i Vänersborg förklarar att Trollhättans stad, genom byggnadsnämnden, gjort sig skyldig till fel eller försummelse vid sin myndighetsutövning. Därmed är staden skadeståndsskyldig.

Fastighetsägaren har yrkat på ett skadestånd på närmare 32 miljoner kronor plus ränta. Tingsrätten har dock inte tagit ställning till hur stor skadestånd staden ska betala.

Bakgrunden är att byggnads- och trafiknämnden i Trollhättan i oktober 2004 beslutade att bevilja bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus med garage/förråd. Av nämndens beslut framgår att det medges avvikelser från planbestämmelserna vad avser placering på mark som inte får bebyggas, byggnadshöjd, totalhöjd och takvinkel. Nämnden bedömde att avvikelserna var förenliga med planens syfte.

ANNONS

Bygglovet överklagades dock av grannar, och länsstyrelsen beslutade i december 2007 att upphäva bygglovsbeslutet. Länsstyrelsen konstaterade att det beviljade bygglovet innebar ett allvarligt åsidosättande av detaljplanen och därmed plan- och bygglagens bestämmelser.

Därmed drog rad processer igång, med överklaganden och domslut, tills fastighetsägaren fick nog och stämde Trollhättans stad. Tvisteförhandlingarna hölls i Vänersborgs tingsrätt den 20 april och idag meddelades domen.

Det nya utslaget till trots vill Tomas Beno ännu inte tala om någon seger. Även om den så kallade mellandomen endast får överklagas av Trollhättans stad i samband med tingsrättens slutgiltiga avgörande.– Nu hoppas jag i stället att kommunledningen har modet och en stor nypa sunt förnuft till att försöka avsluta ärendet, meddelar han.Från kommunens sida kommenterar kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) domen kortfattat;– Beslutet är ingen jätteöverraskning, vi har haft det på känn. Men jag vill höra med våra jurister först innan jag uttalar mig. Det har ju hänt förr att uppfattningen kan vara att en domstol fattat fel beslut, säger han.

ANNONS