Trollhättans fastighetsägare är allt mer negativa till utvecklingen av stadskärnan och vad kommunen gör för att ta tag i frågan.
Trollhättans fastighetsägare är allt mer negativa till utvecklingen av stadskärnan och vad kommunen gör för att ta tag i frågan.

Fastighetsägarna sågar centrum

Från en mönsterkommun till en genomsnittlig. Fastighetsägarnas undersökning bland medlemmarna visar att synen på centrum tydligt drar ned Trollhättans betyg.

ANNONS
|

Med ett index på 108 har Trollhättan haft det högsta i Fastighetsägarnas årliga undersökning av företagarklimatet i 20 större kommuner i södra Sverige – Skåne ej inkluderat.

Det var 2008, men sedan dess har det index som upprättas efter svar från 1 100 och av Demoskop intervjuade fastighetsägare sjunkit markant. I årets undersökning som släpptes idag ligger Trollhättan på ett genomsnittligt resultat med ett index på 93.

Det som varit en styrka för Trollhättan är att taxor och avgifter är låga, att bygg- och planprocesser fungerar smidigt och att handläggningstider är rimliga.

Här får Trollhättan fortfarande ett markant högre betyg än genomsnittet av kommunerna i undersökningen.

ANNONS

Sjunkit rejält

Sedan finns det områden där Trollhättan fortfarande ligger högre än snittet, men där man visar tydligt sjunkande resultat – på frågan om kontakterna med politikerna i Trollhättan svarar 40 procent att det fungerar bra, vilket visserligen är några procent över snittet – men där svarade 54 procent ja på frågan för några år sedan.

Ett liknande resultat visar frågan om konkurrensen mellan kommunala och privata fastighetsföretag – Trollhättan ligger lite över snittet, men har sjunkit markant i denna fråga.

Men det finns ett område där Trollhättan har sjunkit rejält i undersökning, nämligen frågan om kommunens engagemang när det gäller centrum.

"Bottennapp"

Denna fråga har gått från att varit ett styrkeområde 2008 då 80 procent av fastighetsägarna ansåg att kommunen var engagerad, till ett svagt område: 44 procent av fastighetsägarna tycker att kommunen är engagerad, vilket är 20 procentenheter under genomsnittet av kommuner.

– Ja, det är ett riktigt, riktigt bottennapp, säger Torbjörn Sjögren, biträdande näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Första regionen i Uddevalla.

Och på frågan om hur Trollhättans stadskärna står sig som handelsplats jämfört med andra handelsplatser i regionen hamnar Trollhättan i ett bottenskikt i undersökningen. Endast 28 procent menar att Trollhättan står sig bra – snittet i undersökningen ligger på 60 procent.

ANNONS

– Omvänt kan man ju säga att det här är ett tydligt förbättringsområde för Trollhättan, åtgärdar man detta kommer betyget att höjas igen.

Stor potential

En annan fråga där Trollhättan sjunkit markant är frågan om sophantering, här de positiva sjunkit från 86 procent i fjolårets till 56 procent i årets undersökning.

Något oväntat, kan det tyckas, så ökar andelen fastighetsägare som tycker att Trollhättan är en bra kommun att köpa fastigheter i.

– Men Trollhättan har en stor potential, och med den förbättrade infrastrukturen är staden plötsligt en storstadsnära kommun vilket betyder att fastighetsvärdena kan öka, säger Torbjörn Sjögren.

ANNONS