För snart två veckor sedan skadades en 19-åring i samband med studentfirandet i Trollhättan.
För snart två veckor sedan skadades en 19-åring i samband med studentfirandet i Trollhättan.

Fortfarande allvarligt för skadad student

Fortfarande är läget allvarligt för den student som skadades svårt i samband med studentfirandet i Trollhättan för snart två veckor sedan. Polisutredningen kring olyckan pågår.

ANNONS
|

Den skadade 19-åringen befann sig på ett traktorflak tillsammans med sina klasskamrater för att fira studenten från Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan när olyckan inträffade. När ekipaget skulle passera genom Kungsporten slog den unge mannen huvudet i tunnelns stenfundament.

Han fördes först till sjukhuset Näl. Men när tillståndet försämrades till livshotande transporterades han vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, i Göteborg. Där vårdas han fortfarande. Efter några dagar uppgavs att hans tillstånd förbättrats till mycket allvarligt, men stabilt.

– Jag kan inte säga mer än vad vi sa i slutet av förra veckan – läget är fortfarande allvarligt, men stabilt, uppgav man hos pressjouren på SU under gårdagen.

ANNONS

Polisen tekniska undersökning inleddes omgående efter olyckan. Några av klasskamraterna på flaket har hörts, liksom vittnen som körde efter ekipaget. 19-åringen och den andre studenten ska ha suttit i höjd med och på var sin sida om taket till förarhytten. Kamraten satt närmast mitten av tunneln och klarade sig eftersom tunneln är högre där. Den skadade studenten satt längre åt höger, med ryggen mot tunneln, och slog bakhuvudet i kanten till tunneln.

– Vi har även undersökt fordonet och platsen vid viadukten, samt pratat med chauffören som givetvis inte mår något vidare i dag. Men ingen är delgiven misstanke om brott. Troligen kommer det inte heller att ske eftersom vi inte kan se att någon brustit i ansvars- eller säkerhetsfrågan, säger Thord Persson, utredningsbefäl hos trafikpolisen i Vänersborg.

Det finns regler för hur studentflaken ska vara konstruerade för att uppnå största möjliga säkerhet. Ett annat krav är att det finns kommunikationsmöjligheter mellan chaufför och passagerare.

– Egentligen ska det finnas en "flakchef" som håller ordning på övriga. Men det är svårt när det handlar om firande och när det finns en del alkohol med i bilden. I det aktuella fallet var det möjligt att ha telefonkontakt med chauffören, uppger Thord Persson.

ANNONS

Polisen bör också informeras om färdvägen. Enligt Thord Persson är detta mer en rekommendation och avviker ekipaget utdelas inte något straff.

Utredningen av olyckan kan ta tid. Bland annat eftersom det kan dröja innan 19-åringen kan medverka vid förhör.

ANNONS