Från fronten till den politiska hetluften

Efter två veckor i fångenskap släpptes YPG-soldaten Jesper Söder nyligen ur fängelset han placerades i efter att ha gripits av kurdiska militärer vid gränsen mellan Syrien och Irak. Under måndagen kom han till hemstaden Trollhättan. - Nu ska jag engagera mig politiskt, avslöjar han.

ANNONS
|

Blek och fortfarande en aning tagen efter nästan två veckor i ett högriskfängelse i Erbil i Irak är Jesper Söder, 26, tillbaka på hemmaplan. Här ska han försöka smälta intrycken från den senaste tidens upplevelser.

På midsommardagen greps han, ytterligare en svensk och två britter, av en rivaliserande kurdisk organisation vid en vägspärr. Anledningen till att de USA-stödda YPG-soldaterna – som strider mot terrorrörelsen Islamiska Staten (IS) – fängslades ska ha varit för att Söders visum gått ut.

– Men det har aldrig varit några problem tidigare, det här handlade i stället om att skrämma upp oss, tror han.

ANNONS

Britterna släpptes efter tre dagar, svenskarna först efter 13.

– De ljög för oss och sa att ambassaden och konsulatet var stängt, som om vi skulle gå på det. Men överlag och i motsats till flera andra fångar behandlades vi ändå väl. Det fanns de som misshandlades svårt dag och natt, däribland barnsoldater, berättar Jesper Söder.

21 timmar om dygnet satt de inspärrade i ett rum utan luftkonditionering. Och de tvingades sova tillsammans med ett 30-tal andra fångar som var anklagade för samröre med Daesh, en förkortning av Islamiska Staten på arabiska.

– De ville väl testa oss, se om vi fixade att sova sked med fienden.

Jesper Söder, som i olika omgångar sedan maj 2015, har deltagit i kriget mot extremisterna, har aldrig tidigare suttit fängslad. Men det avskräcker honom inte från att vilja tillbaka till fronten igen. Även om det kanske lär dröja.

För nu är planen att engagera sig politiskt hemmavid – som en av flera plattformar i kampen för ökad integration och mot terrorism, extremism och hedersvåld.

– Jag kan inte säga vilket parti det handlar om än, men det kommer att offentliggöras i sinom tid. Tanken är att använda mig av de kunskaper och erfarenheter jag har skaffat mig under de här åren.

ANNONS

– Det räcker inte att bara prata, du måste agera också. Och kunskap ger makt att påverka.

Men innan Jesper Söder ger sig in i den politiska hetluften tänker han ta semester.

– Nu ska jag umgås med familjen och fiska makrill på kusten. Önska mig sketfiske, så kanske jag får napp!

Fakta: Jesper Söder

Ålder: 26

Familj: Flickvän, mor och syskon

Bor: Lägenhet i Trollhättan

Tidigare yrkesliv: Har bland annat arbetat som elevmentor på Magnus Åbergsgymnasiet

Aktuell: Frisläppt efter att ha suttit fängslad i Irak och planerar nu att bli politiker. Har stridit mot IS sedan 2015. Erfarenheter han bland annat berättar om i boken "När världen tittade bort"

ANNONS