Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

rattegang18
Mannen frias för tre brott, men fälls för narkotikabrott. (Arkivbild)

Friades när ord stod mot ord

Ord stod mot ord i Vänersborgs tingsrätt när en 30-årig man friades från misstanke om olaga hot, misshandel, vapenbrott. Han dömdes endast för narkotikabrott.

Det var i augusti som två män kom i bråk på en adress i Trollhättan. Enligt den andre mannen, målsägande, var det den nu friade 30-åringen som innehade en tårgaspistol som han riktat mot honom och tryckte av. Men enligt 30-åringen var det i stället den andra mannen som hade pistolen.

Ord stod mot ord i den frågan och därför kan tingsrätten inte döma 30-åringen för vapenbrott.

Dagen innan det aktuella bråket ska de två männen även då haft en dispyt. Även där står ord mot ord. Enligt 30-åringen ska han blivit slagen av den andre mannen med ett knogjärn. Något som stärks då det i en konversation mellan de två männen via sms har diskuterats om ett knogjärn. Dessutom har 30-åringen dokumenterat skador på sitt huvud.

Tingsrätten ser målsägandes oriktiga uppgifter som en negativ påverkan på hans trovärdighet.

30-åringen döms därför endas för narkotikabrott.

I påföljdsfrågan anser tingsrätten att narkotikabrottet i normalfall hade gett dagsböter. Men eftersom 30-åringen suttit frihetsberövad i närmare en och en halv månad, misstänkt för brott som han nu friats från, bör dagsbötern vara verkställd. Tingsrätten skriver också i domen att avräkna böter kan inte anses ge honom full kompensation och att 30-åringen bör vara berättigad till skadestånd för de dagar han suttit frihetsberövad.

MEST LÄST