Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

rattegang18
Mannen frias för tre brott, men fälls för narkotikabrott. (Arkivbild)

Friades när ord stod mot ord

Ord stod mot ord i Vänersborgs tingsrätt när en 30-årig man friades från misstanke om olaga hot, misshandel, vapenbrott. Han dömdes endast för narkotikabrott.

Det var i augusti som två män kom i bråk på en adress i Trollhättan. Enligt den andre mannen, målsägande, var det den nu friade 30-åringen som innehade en tårgaspistol som han riktat mot honom och tryckte av. Men enligt 30-åringen var det i stället den andra mannen som hade pistolen.

Ord stod mot ord i den frågan och därför kan tingsrätten inte döma 30-åringen för vapenbrott.

Dagen innan det aktuella bråket ska de två männen även då haft en dispyt. Även där står ord mot ord. Enligt 30-åringen ska han blivit slagen av den andre mannen med ett knogjärn. Något som stärks då det i en konversation mellan de två männen via sms har diskuterats om ett knogjärn. Dessutom har 30-åringen dokumenterat skador på sitt huvud.

Tingsrätten ser målsägandes oriktiga uppgifter som en negativ påverkan på hans trovärdighet.

30-åringen döms därför endas för narkotikabrott.

I påföljdsfrågan anser tingsrätten att narkotikabrottet i normalfall hade gett dagsböter. Men eftersom 30-åringen suttit frihetsberövad i närmare en och en halv månad, misstänkt för brott som han nu friats från, bör dagsbötern vara verkställd. Tingsrätten skriver också i domen att avräkna böter kan inte anses ge honom full kompensation och att 30-åringen bör vara berättigad till skadestånd för de dagar han suttit frihetsberövad.

MEST LÄST