Framtidsmotor, en ny typ av flygmotor kallad propellerfläkt eller Open rotor-motor, som GKN har tillverkat komponenter till.
Framtidsmotor, en ny typ av flygmotor kallad propellerfläkt eller Open rotor-motor, som GKN har tillverkat komponenter till.

GKN har levererat till miljöprojekt

GKN Aerospace har levererat två roterande strukturer till Clean Sky-projektet som ska minska bränsleförbrukningen med 20 procent.

ANNONS
|

De två första, så kallade roterande strukturer, som ska ingå i den Open rotormotorn som ingår i EU:s forskningsprogram, har levererats från GKN i Trollhättan.

En roterande struktur fungerar som ett nav för två rader av propellrar som finns i den bakre delen av flygmotorn. Sammanlagt kommer GKN att leverera 29 delar till de roterande strukturerna.

Leveranserna från Trollhättan avslutas nu i slutet av februari då motorn ska monteras ihop i Frankrike. Tillverkaren Snecmas kommer sedan att testa den och enligt tidsplanen ska testprogrammet avslutas under 2016.

– Utmaningen med att konstruera och tillverka roterande strukturer är att de är lika komplicerade som statiska strukturer i sin utformning, men därtill roterar, säger Henrik Runnemalm, forskningschef på GKN Engine Systems.

ANNONS

Genom hela utvecklingsprogrammet har GKN arbetat i nära samarbete med Produktionstekniskt Centrum, PTC, på Innovatum tillsammans med några regionala mindre företag.

ANNONS