Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/30
ANNONS ▼

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Här är godsakerna på årets vinmässa

För 26 året i rad arrangerar Munskänkarna sin vinmässa i Trollhättan. Intresset var stort och många ville prova de många vinerna som såldes. – Många dricker inte bara vin utan det finns också ett intresse att lära sig mer om vin, säger mässgeneralen.

Intresset för Munskänkarnas vinmässa på Nova arena var som vanligt stort när den slog upp sina dörrar under lördagen. En strid ström av människor rörde sig in genom entrén. Väl inne fick de smaka på viner från alla världens hörn, äta god mat och ha det trevligt med vänner och bekanta. 

I den stora lokalen stod bord uppställda. Borden representerade olika länder och munskänkare i förkläden hällde glatt upp vin till törstiga besökare. Välkända vinländer som Italien, Tyskland och Frankrike fanns såklart representerade, men vid ett av borden hänge en liten svensk flagga. De två svenska vinerna som kom från Gotland och Kristianstad passade Ellinor och Håkan Engelbrecht på att smaka på. 

De tog varsitt glas, smakade noga och såg ut att fundera på smaken. Sen bytte de glas och gav varandra ett omdöme på vinet.

– Det doftar och smakar svarta vinbär, säger Ellinor.

– Vi smakade precis på champagnen och nu står vi och testar ett vin från Gotland. Det är lite häftigt, fyller Håkan i.

Paret beskriver sig själva som champagnenördar och det är just den dryck de valt att prova extra noga.

– Vi har varit på mässan i tio år i rad. I takt med det har både intresset och kunskapen för vin ökat, det är väldigt kul, fortsätter Håkan Engelbrecht.

Att intresset för mässan är stort bekräftas också av mässgeneralen Kristina Diuman. Hon berättar att de 2 500 biljetterna tog slut redan i onsdags. 

– Många dricker inte bara vin utan det finns också ett intresse att lära sig mer om vin. Det är också en väldigt trevlig umgängesform att träffas så här, säger Kristina Diuman.

Arbetet bakom vilka viner som säljs på mässan är gediget, berättar hon.

– Vi börjar provsmaka ett stort antal viner redan i mars april.

Från den stora mässhallen kunde man ta sig in i ett rum med några utställare. Där såldes det bland annat glass, smörgåsar och lite pynt. Vid ett av borden Anne-Sofie Dimblad och Eva Söderberg och åt varsin glass. 

– Vi har provat mycket vin och champagne, så vi fick gå in här för att varva ner lite, säger de båda vännerna med ett skratt.

Precis som många andra tycker de att champagnen är det som är mest spännande. Men de är också nyfikna på kraftiga röda viner.

– Det är första gången vi är här, utbudet är otroligt, säger de samstämmigt.

Lite längre in i lokalen fanns ett lystmäte för de som verkligen ville testa sina vinkunskaper. I ett blindtest kunde man testa om man kunde gissa vilket vin som fanns i glasat. På bordet dukades fyra röda och fyra vita viner fram. I mässans broschyr stod vilka viner som fanns med i testet. För att göra det hela lite klurigare fanns det mer viner på broschyren än på bordet. För att rensa smaklökarna tas vatten och vitt bröd mellan varje glas.

– Jag har listat ut ett vin eftersom det smakar svarta vinbär, säger Kennet Gummesson.

Han sitter och provar vin tillsammans med, Ingela Gummesson, Caroline Sjölund och Mathias Albrektsson.

– Det är roligt att göra en utmaning av det. Ofta tänker man inte på vad det smakar eller doftar, säger Caroline.

MEST LÄST