Bild: Joachim Nywall
Bild: Joachim Nywall

Här blir bostäderna allt dyrare

Intresset är stort för att bo i Trollhättan och det gör att de senaste årens ökning av bostadspriserna fortsätter. Det beror bland annat på goda kommunikationer till Göteborg och bristen på hyresrätter.

ANNONS
|

Priset på bostäder fortsätter att öka i landet. Under årets första tre månader ökade bostadsrätterna med tre procent och villorna med fyra procent. Ökningstakten över det senaste året ligger på åtta respektive tio procent, enligt Svensk mäklarstatistik.

De senaste åren har det även skett en tydlig ökning av bostadspriserna i Trollhättan, där siffrorna baseras på överlåtelser av bostäder räknat i kvadratmeterpris. I mars 2016 låg priset på 16 537 kronor per kvadratmeter i Trollhättan, vilket steg till 18 460 kronor i februari 2017. Det ger en ökning på ungefär tolv procent, alltså något högre än rikssnittet.

– Det märks att priserna går upp hela tiden. Även om det inte är samma kraftiga ökning som häromåret så går det fortfarande uppåt, säger Sofia Sandflo på Svensk fastighetsförmedling i Trollhättan.

ANNONS

Läs även: Så här mycket såldes bostadsrätterna för

Hon pekar på att det finns ett stort intresse utifrån för att bo i Trollhättan.

– Det är bra kommunikationer för de som arbetar i Göteborg, och samtidigt finns det i princip inga hyresrätter att få tag på. Då är det oftast villor, radhus eller bostadsrätter som gäller. Det byggs en hel del i Trollhättan, men det dröjer innan det är färdigt.

Prisökningen i Trollhättan har pågått under en längre period. När Svensk mäklarstatistik undersökte var förändringen varit som störst under femårsperioden fram till sommaren 2016 hamnade kommunen på en andraplats i landet, med en prisökning på 119 procent.

Läs även: Så här mycket såldes villorna för

Hur länge prisökningen kan fortsätta är svårt att spekulera i, men det är främst nybyggnationer eller drastiska förändringar exempelvis vad gäller räntan som skulle kunna bryta trenden.

– Att det byggs nytt borde ge någon form av effekt. Samtidigt kan det hända att intresset för Trollhättan blir ännu större när staden växer. Vi ligger fortfarande långt under priserna i Göteborg, så att det byggs mer bostäder kan ge en dubbel effekt, säger Sofia Sandflo.

De högre priserna gör också att ungdomar får allt svårare att komma in på bostadsmarknaden. Efter gymnasiet är det många som satsar på att resa eller studera vidare, och då blir det samtidigt svårt att spara till exempelvis en bostadsrätt.

ANNONS

– Det vi märker är att många föräldrar får stötta upp när deras barn ska köpa bostad. Vissa centrala ettor i Trollhättan säljs för över en miljon kronor, och då krävs det en kontantinsats på 150 000 kronor, säger Sofia Sandflo.

!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=o[0],r=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=r+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var a=e.createElement("script");a.async=1,a.id=s,a.src=i,d.parentNode.insertBefore(a,d)}}(document,0,"infogram-async","//e.infogr.am/js/dist/embed-loader-min.js");

ANNONS