Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Abdukar Cadan , Mulue Mhretab och Aamina Maxamud går alla Eidars utbildning till fastighetsskötare. Här tillsammans med Anna Wänblom chef för uthyrning och social hållbarhet samt Nina Andersson, samordnar för social hållbarhet. Bild: Christian Flodin

Här utbildas framtidens fastighetsskötare

Personer som står långt från arbetsmarknaden ska få en utbildning till fastighetsskötare. Det är en satsning inom ramen för Eidars arbete med social hållbarhet.
– Man får väldigt stark ställning i våran bransch när man är klar, säger Nina Andersson på Eidar.

I dagarna var det skolstart för en ny fastighetsskötar-utbildning. Bakom utbildningen står bostadsbolaget Eidar i samarbete med Trollhättans stad, Arbetsförmedlingen och Kunskapsförbundet Väst. Utbildningen vänder sig till personer som står långt från arbetsmarknaden och dessa har valts ut av arbetsförmedlingen.

– Social hållbarhet är ett av våra fokusområden och vi kände att vi saknade ett ben. Som komplement till de olika satsningar vi gör ville vi även bidra med att skapa jobb för vi vet hur viktigt det är för en lyckad integration. Syftet med Eidar Akademi och vår utbildning är att hjälpa de som står längst från arbetsmarknaden att få in en fot, berättar Anna Wänblom, chef för uthyrning och social hållbarhet hos Eidar.

Teori och praktik

Utbildningen är 16 månader lång där teori och praktik varvas med undervisning i svenska. Eleverna läser bland annat ämnen som fastighetsservice och fastighetsförvaltning, trädgårdsanläggning, vvs och maskin- och verktygskunskap. Tio av deltagarna kommer under sin utbildning också göra sin praktik hos Eidar.

– Det är en väldigt bred utbildning som vi är jätteglada för. Målet har hela tiden varit att när utbildningen är slutförd då ska man vara anställningsbar, säger Anna Wänblom.

– Man får en väldigt stark ställning i våran bransch när man är klar. Därför var vi väldigt noga med att få in de här yrkesspecifika ämnena, säger Nina Andersson, samordnare för social hållbarhet på Eidar.

Jobb på sommaren

Eleverna tar examen från i maj nästa år och de är lediga under sommaren. Tanken med upplägget är att eleverna då ska få värdefull erfarenhet genom garanterade sommarjobb på Eidar under två somrar. Men det kan också bli mer.

– Vi garanterar ingen anställning men vi har ett kontinuerligt behov av fastighetsskötare. Även om det inte är en fast anställning så har vi en vikariepool. Inom några år har vi också en del pensionsavgångar. Man är attraktiv för många, inte bara hos Eidar säger, Anna Wänblom.

De elever TTELA träffar hos Eidar på Granngården ser framemot en karriär som fastighetsskötare.

– Det är ett roligt jobb, man får skotta snö, reparera och plantera blommor, så det är väldigt omväxlande, ingen dag är lik den andra, säger Abdukar Cadan och får medhåll av Mulue Mhreitab.

– Jag ser framemot att få köra traktor på jobbet, säger Aamina Maxamud.