Högerextrema värvar sympatisörer på Överby

Det skapade oro på Överby när en grupp aktivister från högerextrema Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad och värvade sympatisörer på söndagen.

ANNONS
|

Enligt polisen var det ett dussin högerextrema som samlats utanför Ica Maxi där de delade ut sina informationsblad. En del som gick förbi kände obehag och en person kontaktade polisen som kom med flera bilar.

– Vi åkte dit och pratade med dem, man ville inte ha dem precis utanför ingången till affären så nu har de flyttat sig en bit, säger Marcus Carlsson, inre befäl på polisen i Trollhättan.

Vad han vet hade aktivisterna inte begått något brott på platsen. Men att representanter från en högerextrem organisation visade närvaro och att polisen kom dit drog ändå till sig söndagsshoppande familjers uppmärksamhet och flera läsare hörde av sig till TTELA.

ANNONS

– De flesta som gick förbi ignorerade dem och någon tog väl ett blad från dem, berättar en kvinna som hörde av sig till tidningen.

Aktivisterna ska också ha filmat utanför mataffären, något som förbipasserande reagerade på.

– Jag åkte förbi en gång till och poliserna hade avvecklat sig från platsen, demonstranterna fick vara kvar men de fick avbryta filmningen som de tidigare höll på med, berättar kvinnan.

Enligt hennes bedömning var det ett tjugotal aktivister kvar omkring klockan halv ett. Hon berättar att hon aldrig tidigare sett Svenska motståndsrörelsen, varken på Överby eller någon annanstans.

ANNONS