Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Högskolans nya rektor installerad

Under högtidliga former fick Martin Hellström ta emot rektorskedjan på Högskolan Väst under torsdagskvällen, flankerad av fanbärare, blåsinstrument och anföranden.

Albertsalen var välfylld av uppklädda besökare i samband med rektorsinstallationen, och Högskolan Västs nya föreståndare välkomnades av representanter från skolans styrelse, fakulteter och studentkår.

Styrelseordföranden Eva Eriksson framhöll framsynthet, djärvhet och mod som exempel på egenskaper som en rektor ska ha, och menade att det väntar en spännande framtid för att utveckla högskolan för Martin Hellström.

– Martin, lycka till. Du har vårt stora, starka förtroende att leda Högskolan Väst, avslutade hon sitt tal.

54-årige Martin Hellström, som redan har hunnit sitta 47 dagar på sin nya post, flyttade till Sverige från hemlandet Tyskland redan 1991. Då var det Umeå universitet som anställde honom som lektor och han har senare varit verksam vid Mittuniversitetet, Högskolan i Borås och Göteborgs universitet.

Vid det sistnämnda läroverket var han verksam samtidigt som Högskolans Västs avgående Kerstin Norén, som också var den som fick överlämna rektorskedjan under ceremonin.

Som gammal vän gladdes hon över att få installera sin efterträdare, och kunde även berätta att hon sålt en ”väl begagnad” bil till Martin Hellström några år tidigare.

– Det är farligt för vänskapen. Den gick sönder efter ett halvår, tror jag?

– Tre månader, svarade Martin till åhörarnas skratt.

I sitt egna tal tog han upp sin uppväxt i arbetarkvarteren i Essen och vägen till sin nuvarande position. Han lyfte fram Berlinmurens fall som avgörande för hans egen resa, och vikten av att högskolan står för ideal som öppenhet.

– Det handlar om mod, idéer och visioner. Och viljan att påverka världen på ett positivt sätt.

Även professor Gunnar Bolmsjö hälsade den nya rektorn välkommen och Kristoffer Gustafsson, ordförande i Studentkåren, såg fram emot ett fortsatt starkt samarbete, såväl på skolan som på studentpuben.

MEST LÄST