Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Leif Magnusson
Leif Magnusson började med strongman efter sin pension. I dag är han Sveriges äldsta utövare.

Han är Sveriges äldsta strongman

71-åriga Leif Magnusson är Sveriges äldsta strongman. I helgen tävlar han i grannkommunen Grästorp inför en publik med barndomsvänner från uppväxtorten Trollhättan.

Trots att han flyttade från staden för över 50 år sedan, ser Leif Magnusson sig fortfarande som en inbiten Trollhättebo.

– Jag har varit här enormt mycket genom åren. Mina föräldrar bodde kvar i Trollhättan fram till sina bortgångar. Jag har både släkt och vänner i staden, säger han.

Intresset för idrott tog vid redan under unga år. Som barn spelade Leif Magnusson handboll i KFUM, och även om han aldrig var speciellt framgångsrik på handbollsplanen fann han snabbt glädjen i att träna.

– Jag har nog alltid rört mig på något vis. Sedan jag blev pensionär har jag spelat golf, åkt skidor, vandrat och jagat, säger han.

Det var också efter pensionen som han för första gången kom i kontakt med sporten strongman. Leif Magnusson tränade på gym och blev där bekant med ett gäng starka kvinnor.

– Jag träffade några som höll på att träna inför tävlingen Sveriges starkaste kvinna. De frågade om inte jag kunde agera speaker under tävlingen, vilket jag nappade på, säger han.

Därefter gick allt i en rasande fart. Leif Magnusson fick fler och fler speakeruppdrag, både på kvinnliga och manliga tävlingar. Han skaffade sig dessutom en egen tränare och började själv ägna sig åt sporten.

Efter en tid ville han testa på att tävla. Något som skulle visa sig vara svårt, eftersom det inte fanns någon klass för personer i Leif Magnussons ålder.

– Jag och min tränare Oskar Jonsson bestämde oss därför för att införa tävlingen Sveriges starkaste pensionär. Den genomfördes för första gången förra året och intresset blev stort, säger han och fortsätter:

– Jag var själv med och deltog, men vann det gjorde några småpojkar på 65.

Enligt Leif Magnusson finns det många fördomar om strongman. En del anser att sporten är skadlig på grund av alla tunga lyft.

– Det är inte en bild som jag delar. Jag mår väldigt bra av att hålla igång. Dessutom finns det studier som visar att tunga marklyft är den bästa medicinen mot onda ryggar.

Leif Magnusson vill även framhäva den gemenskap som finns bland strongmanutövare.

– Alla stöttar varandra. Det är en otroligt social sport, där åldern inte har någon betydelse, säger han.

I helgen deltar han i en tävling på Grästorpsfestivalen.

– För mig känns det nästan som att tävla på hemmaplan. Jag har några gamla kompisar som kommer och tittar, vilket ska bli oerhört roligt, säger han.

Om hälsan håller tänker Leif Magnusson fortsätta med strongman till åtminstone 75 års ålder. Han vill även arbeta för att popularisera sporten ytterligare, och han vet precis hur han ska gå tillväga.

– Det är som med allt här i livet. Det gäller att vara ihärdig och ha skoj, säger han och ler.

 

Fakta: Strongman

Strongman är en modern kraftsport som, till skillnad från de traditionella disciplinerna styrkelyft och tyngdlyftning, fokuserar på funktionell styrka.

Sporten går ut på att dra, lyfta, bära eller hålla tunga föremål.

En tävling utgörs av flera olika grenar. Några exempel är däckvält med traktordäck, marklyft med bilar och knäböj med tunnor.

Strongman uppkom i slutet på 1970-talet, men började utövas i Sverige först 1995.

 

MEST LÄST