Riksdagspolitikern Rosanna Dinamarca (V) från Trollhättan trakasseras ständigt. Nu är en ny rättegång aktuell och för mindre än två år sedan dömdes en man till fängelse för sexuellt ofredande.
Riksdagspolitikern Rosanna Dinamarca (V) från Trollhättan trakasseras ständigt. Nu är en ny rättegång aktuell och för mindre än två år sedan dömdes en man till fängelse för sexuellt ofredande.

Hoten mot Rosanna Dinamarca fortsätter

Inom 1,5 år har två rättegångar hållits mot personer som på olika sätt hotat riksdagspolitikern Rossana Dinamarca (V) från Trollhättan. Den första, en 36-årig man, dömdes till tre månaders fängelse. Den andra, en 55-årig kvinna, ska sinnesundersökas.

ANNONS
|

Om de som ger sig på vänsterpartisten Rossana Dinamarca tror att hon kan tystas genom hotfulla sms, inlägg på Facebook, mejl och telefonsamtal är de fel ute.

– Jag har tagit emot hot sedan jag vara 18-19 år och vänder mig till polisen. Den första tiden var det svårt att få dem att bry sig. Men det har hänt något under de senast åren. Utan att ändra på några lagar går de här personerna faktiskt att hitta, åtala och döma, säger hon och fortsätter:

– Att det har ändrat sig beror nog på att vi är många som pratar om näthat, hot och hur det är att vara utsatt. När vi höll tyst hjälpte det inte, det pågick ändå. Nu vet vi att hot och trakasserier är ett stort samhällsproblem.

ANNONS

Flera punkter

Sent på året 2015 åtalades en då 36-årig man för sexuella ofredanden mot Rossana Dinamarca. Hon ser det som att mannen utövade ett maktmissbruk för att hon är kvinna och på grund av hennes partitillhörighet. Han hade även betett sig på samma vis mot ytterligare tio politiker.

Av tingsrätten i Lund dömdes 36-åringen till tre månaders fängelse.

I januari i år åtalades en 55-årig kvinna bosatt i Stockholmsområdet misstänkt för tre fall av olaga hot och två fall av hot mot tjänsteman.

En åtalspunkt gäller olaga hot mot Rossana Dinamarca. I januari förra året skrev kvinnan flera inlägg på Dinamarcas Facebooksida som handlade om att hon skulle skada eller döda henne. I juni fortsatte hoten i ett e-postmeddelande där kvinnan hotade med att underförstått förstöra Rosanna Dinamarcas liv.

– Det är svårt att förstå att vissa tycker att de har rätt att utsatta andra för hot och tillmälen, säger hon.

Rasistiska hot

Kvinnan erkänner inte brott, men motivet ska ha varit att kränka Rosanna Dinamarcas hudfärg och/eller etniska ursprung.

– Kvinnans hot var rasistiska och trakasserierna är alltid personliga, men sker för att jag är politiker som dessutom är förtroendevald.

De två andra åtalspunkterna om olaga hot riktar sig på samma vis mot två olika män och ytterligare två åtalspunkter rör hot mot tjänsteman, dödshot mot handläggare inom socialförvaltningen.

ANNONS

Den misstänkta kvinnan förnekar brott även i dessa fall. Rättegången hölls i april vid Attunda tingsrätt och fortsätter i juni efter att kvinnan genomgått en liten sinnesundersökning.

ANNONS