Bild: TT
Bild: TT

Hovrätten sänker straffet för barnvåldtäkter

Den 40-årige mannen döms av hovrätten till fem års fängelse för våldtäkt mot barn. Hovrätten för Västra Sverige sänker alltså straffet med ett år. Tidigare hade Vänersborgs tingsrätt dömt honom till fängelse i sex år. Mannen ska vid upprepade tillfällen våldtagit en närstående flicka.

ANNONS
|

Den 40-årige mannen som har en nära relation till flickan dömdes av Vänersborgs tingsrätt för flera fall av våldtäkt mot barn samt misshandel till sex års fängelse.

Hovrätten för Västra Sverige friar mannen i två av de sammanlagt åtta åtalspunkterna gällande våldtäkt mot barn. Anledningen till att hovrätten friar 40-åringen på två punkter beror på att de anser att flickans berättelse i detta fall var för svepande och odetaljerad.

Övergreppen ska ha skett när flickan var mellan tolv och 13 år gammal både i hemmet i Trollhättan och på semesterresor.

Mannen har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han haft en god relation med flickan. Även flickans mamma har tagit mannens parti och hävdar att flickan ljuger.

ANNONS

Utomstående ger en delvis annan bild av mannens och flickans relation.

De uppger att de sett mannen slå flickan, klämma och nypa henne på brösten, samtkränkthenne verbalt. Vittnen berättar även att mannen och mamman tillsammans har bestraffat flickan med utegångsförbud och tvingat henne att sitta på golvet.

Det finns ingen utomstående som bevittnat våldtäkterna. Tingsrätten gjordebedömningen att flickans berättelse är trovärdig eftersom hon gett en liktydig berättelse till både polis och socialtjänst. Den uppfattningen delas även nu av Hovrätten.

Till stöd för flickan finns även 40-åringens sperma på överkastet på flickans säng.

Förutom fängelsestraffet dömdes mannen av tingsrätten att betala ett skadestånd på drygt 300 000 kronor till flickan. Det är också en summa som nu fastställts av Hovrätten.

Vänersborgs tingsrätt var inte eniga i sin dom. Rådmannen, domaren ville fria mannen till skillnad från nämndemännen.

Han pekade på att det finns flera ologiska luckor och att vissa uppgifter inte kan kontrolleras. Rådmannens uppfattning var att åklagare inte kunnat bevisa bortom rimligt tvivel att mannen är skyldig och ville därför att åtalet ska ogillas.

Hovrätten kom till en annan slutsats än rådmannen i Vänersborgs tingsrätt och anser det var ställt utom rimligt tvivel att 40-åringen våldtagit och misshandlat flickan.

ANNONS
ANNONS