Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

– Den får inte bita eller skrämma någon, då har du som ägare brutit mot lagen, säger Stefan Hjertén från Polisens hundgrupp
– Den får inte bita eller skrämma någon, då har du som ägare brutit mot lagen, säger Stefan Hjertén från Polisens hundgrupp

Hundägaren har alltid ansvaret

– Det är du som ägare som har ansvar för din hund, uppmanar Stefan Hjertén på polisens djurgrupp efter den senaste tidens hundattacker inom TTELA:s täckningsområde.

I torsdags attackerade en stor hund en annan mindre hund i Trollhättan. Den lilla hunden blev skadad och blödde kraftigt och fick åka till djursjukhuset. 

Under lördagens festival Kanalyran i Mellerud gick en pitbull till attack mot en annan hund, dock är det oklart vilka skador den bitna hunden fick. 

Vad är det egentligen som gäller vid sådana här hundattacker? Stefan Hjertén på polisens djurgrupp svarar:
– Båda händelserna faller under tillsynslagen. Det är du som ägare som har ansvaret för hunden. Den får inte bita eller skrämma någon, då har du som ägare brutit mot lagen. Det gäller även om hunden skäller mycket och stör omgivningen.

Lagen om tillsyn över hund och katt säger att mellan 1 mars och 20 augusti får hunden, om den är lös, vara högst en meter ifrån ägaren, detta för att skydda vilda djur i naturen.
– Som ägare är man skyldig att betala ersättning om hunden till exempel smiter och tvingar en bilförare att väja och krockar sin bil. Detsamma gäller om hunden biter ihjäl eller skadar andra djur eller människor, tillägger han.


Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, ger sina tips för att undvika att din hund ryker ihop med en annan hund.
– Det är lätt att använda människotänk när vi pratar om djur, men hundar behöver faktiskt inte hälsa på andra hundar som vi människor gör. Man är heller ingen dålig människa för att man inte vill att hunden hälsar på andra.

Fakta: Lagen om tillsyn över hundar och katter

1 § Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

19 § En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte orsakat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som orsakat skadan.

MEST LÄST