Hunden Wilma har guldchans

Den enda hunden från Trollhättan som tävlar i SM i agility är Wilma. Och det finns en chans till vinst. – Men det finns inga marginaler för misstag, säger föraren Vera Lisenstedt.

ANNONS
|

I helgen avgörs SM i agility i Östersund. Det blir andra gången som Vera LIsenstedt och hennes yorkshireterrier Wilma är med i tävlingen. – Jag är mer nervös det här året, det här året har vi chans till vinst. Men då ska inget gå fel, säger Vera Lisenstedt. Hon berättar att allt måste gå rätt, hoppar hunden över fel hinder eller hoppar över hindret åt fel håll diskvalificeras den direkt. – Ett misstag och man är ute liksom, säger Vera Lisenstedt.

Hon började med agility för fem år sedan. Då såg hon en bana och tänkte att Wilma "nog skulle vara duktig på det där". Wilma lärde sig snabbt, och efter bara några månader började de tävla i sporten. Många blev förvånade att de började tävla så tidigt, när Wilma ännu inte kunde alla hinder. – Men vadå? 80 procent blir ju diskade ändå så jag tänkte att det bara var att börja, säger Vera Lisenstedt. För att få just Wilma att springa rätt i banan belönar Vera Lisenstedt henne med att leka med bollen. – Alla hundar gillar ju olika saker, vissa vill bli klappade, andra vill ha godis. För Wilma är det bollen som funkar, säger hon och kastar den röda bollen ut på gräsmattan. Inom några sekunder är Wilma tillbaka med den och viftar på svansen.

ANNONS

När de förra året var med i SM tävlade Wilma i storleksklass S, en storlek som hon egentligen är för liten för. Storleksklasserna bestod då av S, M och L, de minsta hundarna placerades i S och de största i L. I år har storleksklasserna ändrats till XS, S, M, L och XL. Ändringen ger Wilma och Vera Lisenstedt större chans till vinst. – Nu får hon hoppa över hinder som är mer i hennes höjd. Förra året hoppade hon över dem som var 35 centimeter höga, så hög är hon inte ens själv, säger Vera Lisenstedt.

På Brukshundsklubben i Trollhättan övar de på hindren en av de sista gångerna inför tävlingen. Genom slalompinnar, över hopp och hinder springer Wilma ivrigt och snabbt. Inför tävlingen övar de på en speciellt sväng, som kanske inte behövs. – Men jag övar in den så att jag kan prova på det om det skulle behövas, säger Vera Lisenstedt. Vad som väntar i banan på SM får hon inte veta förrän åtta minuter innan tävlingsstart. Först då får hundarnas förare se banan, och fundera på hur de bäst springer genom den. – På banvandringen får man inte ha med hunden heller, men jag brukar vilja springa igenom den själv ändå, säger Vera Lisenstedt.

ANNONS
ANNONS