Järnvägsstationen är snyggaste bygget

Familjen Rings pepparkaksbygge tar hem första pris i Trollhättans stads, Innovatums och TTELA:s pepparkakstävling. Familjen har byggt Trollhättans järnvägsstation och ett lok.

ANNONS
|

Pepparkakstävlingen arrangeras av Trollhättans stad, i år i sam­arbete med Innovatum Science center och TTELA. Förra mån­dagen utsåg juryn tre finalister, som tidningens läsare kunnat rösta på under fyra dagar.

Hela 859 röster kom in, och överlägsen segrare blev Trollhättans järnvägsstation med Nohab-lok som skapats av familjen Ring i Trollhättan. 550 läsare (64 procent) lade sin röst på stationen.

Tvåa kom den lilla skärgårdsön, skapad av Eva Lindberg i Strömstad, med 166 röster (19 procent).

Och tredjepriset går till Annika Ekman på Vänersnäs, som skapat en julgransmarknad i pepparkaka och kristyr. 143 röster (17 procent) fick detta finalbidrag.

TTELA lämnade över stadens pris, diplom och åtta biobiljetter. De andra pristagarna får två biobiljetter var och diplom, per post.

ANNONS

– Det känns jätteroligt, säger Magnus Ring som tillsammans med frun Malin och dottern Hedvig gjort det vinnande bidraget.

De berättar att familjen har en jultradition där de varje år bygger ett pepparkakshus. Planeringen börjar tidigt berättar Magnus.

– Vi börjar prata om det några månader innan jul. I år frågade vi oss om vi hade gjort ett tåg?

– Det var roligt att göra Trollhättans station för den är så fin, säger Malin Ring.

Designen ligger också i linje med vad de gjort tidigare år.

– Tidigare har vi gjort ett tivoli och en cirkus, det ska hända lite, berättar Magnus.

Stationshuset har designats av mamma Malin och dottern Hedvig står bakom tåget och vagnarna.

– Taket var svårast att få till, berättar Malin.

– Cylindern till loket var svår, jag försökte göra den i ett stycke, men fick i stället göra två delar som limmades ihop med smält socker, berättar Magnus.

När julen är slut då hamnar ­familjens kreation i magen.

– Allt går att äta förutom skylten som är i papper, säger Magnus Ring med ett skratt.

ANNONS