Saabs tidigare vd beskriver de fyra åren som processen pågått mot honom som en tuff tid. Nu känner han att livet kan gå vidare och han kommer ägna tiden till att ta hand om sin familj. Bild: Stefan Bennhage.
Saabs tidigare vd beskriver de fyra åren som processen pågått mot honom som en tuff tid. Nu känner han att livet kan gå vidare och han kommer ägna tiden till att ta hand om sin familj. Bild: Stefan Bennhage.

Jan Åke Jonsson: "Ogrundade anklagelser"

Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson har gett sin första kommentar efter att rättsprocessen mot honom och de övriga i Saabledningen inleddes. Han beskriver tiden som tuff, inte bara för honom personligen utan även för hans familj. Jonsson blev också rörd inför överraskningsfesten på Saabmuseet.

ANNONS
|

Under rättegången mot de tidigare Saabtopparna är det Jan Åke Jonsson som sett ut att lida mest av processen. Den tidigare vd:n är också den av de huvudåtalade som har haft svårast att förstå de anklagelser som riktats mot honom av chefsåklagare Olof Sahlgren. Rättegångens sista dag blev också den första dag, Jan Åke Jonsson gav sin bild av hela processen.

– Just nu känns det skönt att fyra års elände kring de här ogrundade frågorna har kommit till ett slut. Det känns bra ur den synvinkeln även om det har varit en mycket tuff tid, säger Jan Åke Jonsson. Jan Åke Jonsson beskriver de fyra åren som tid då han funderat på hur åklagaren kommit fram till som han tycker ogrundade påståenden. Han säger också att det varit en tid av långa och pressande förhör som bara har gått i en riktning.

ANNONS

– Det har varit tufft, inte bara för mig personligen utan även för min familj. Jag har fått lämna arbetsuppgifter och givetvis har det haft stora ekonomiska konsekvenser för mig, fortsätter Jonsson.

Han passar också på att rikta en känga mot åklagarens arbete.

– Att hålla på i fyra år med helt ogrundade anklagelser, det är väldigt verklighetsfrämmande. Hade han gjort sin hemläxa redan från början och haft rätt nivå, då hade man utagerat det här väldigt snabbt. Tänk om ett företag skulle hålla på i fyra år med sådana här frågor, det skulle vara en katastrof, säger Jonsson irriterat.

Under tisdagskvällen bjöds den tidigare Saabledningen på en överraskningsfest i Saabmuseet. När de kom dit möttes de av 200 tidigare Saabanställda som alla ville tacka ledningen för vad de gjorde under företagets tuffaste tid.

– För oss var det en överraskning att forna Saabanställda hade bjudit in till en fest, det var väldigt kul. Att man på Facebook bara några dagar innan kallar ihop så många som möjligt och det kommer 250 människor. Det är otroligt, säger en märkbart rörd Jan Åke Jonsson.

Att det bjöds in till en fest för att tacka ledningen ligger i linje med hur stämningen varit under förhandlingarnas pauser. Under de sista dagarna har det varit fullt på åhörarbänken med gamla Saabanställda, ingen av dessa verkar ha haft något agg gentemot ledningen, snarare tvärtom. Många gamla Saabanställda och Saabentusiaster har velat tacka Jan Åke och den övriga ledningen i deras arbete att försöka rädda Saab.

ANNONS

Nu när allt är klart säger Jan Åke Jonsson att livet går vidare och att han ska ta hand om sin familj. – De har också blivit drabbade av det här, men det kommer att ordna sig, säger Jan Åke Jonsson.

ANNONS