Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

sdlspdb6ee4-nh

Kontrollerades via sociala medier

Trots att de aldrig hade träffats ville en man i Trollhättan kontrollera så att väninnan inte hade kontakt med andra män via sociala medier. Mannen tjatade till sig kvinnans lösenord och bytte dem. Nu har han dömts för dataintrång.

Mannen, som är i 20-årsåldern, fick kontakt med kvinnan som är bosatt i Göteborg via internetsidan Kik. De skrev till varandra varje dag, i början som vänner. Ganska snart höll de även kontakt via telefonsamtal och vänskapen utvecklades till något starkare.

Kvinnan var dock rädd för att hennes föräldrar skulle få reda på den täta kontakten med en man. Att träffas gick därför inte.

Tjatade till sig

I januari förra året började mannen fråga efter kvinnans lösenord till internetsidorna Kik, Facebook, Instagram och Snapchat, samt till hennes mejlkonto. Först ville hon inte lämna ut uppgifterna, till slut gav hon med sig.

Mannen har medgett att han bland annat tagit bort alla kvinnans manliga kontakter, publicerat en ny profilbild på henne och kontaktat hennes föräldrar om att kvinnan behövde hjälp.

Polisanmäldes

Ibland fick hon de nya lösenorden, ibland inte. Vid något eller några tillfällen ska hon ha fått mannens lösenord. Hon ska även ha bytt mannens lösenord utan att berätta det först. Men hon tyckte inte alls att det kändes bra, varken vad hon själv gjorde eller hur mannen behandlade henne.

I april 2016 polisanmäldes mannen och fram till dess ska kvinnan ha mått mycket dåligt och ha gråtit mycket.

Kränkt kvinnan

Tingsrätten i Vänersborg anser att bådas vittnesmål är trovärdiga. Mannen har berättat vad han gjort, men anser inte att det var fel. Han ville "bara" att kvinnan inte skulle ha kontakt med andra män, knappt heller med sina väninnor.

Mannes gärningar har, enligt tingsrätten, kränkt kvinnan och det är helt uteslutet att han inte förstod att han publicerade en bild på kvinnan utan lov, ändrade hennes lösenord och skrev till hennes vänner via hennes internetkonton.

Skadestånd

Tingsrätten dömer mannen till 2 500 kronor i dagsböter. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

MEST LÄST