Krismöte om Dinamarca nästa vecka

Trollhättepolitikern Rossana Dinamarca (V) är en av riksdagens dyraste och minst miljövänliga ledamöter. Sedan valet är taxinotan uppe i 42 457 kronor och flygkostnaderna 178 222. – Jag vill vara med mina barn, det är förklaringen, säger Dinamarca till TTELA.

ANNONS
|

Det är Dagens Nyheter som gjort en granskning av Sveriges riksdagsledamöters resevanor och funnit att Dinamarca ligger i topp med sina 220 679 kronor, vilket är totalkostnaden för pendlande till Stockholm.

Användandet strider emot partiledningens uppmaning att undvika taxi och flyg som färdmedel. Men varför Dinamarca ratar alternativa färdmedel beror enligt henne själv på en sak: tidsbrist.

– I bästa fall är jag hemma tre dagar i veckan, och skulle jag ta tåget skulle det betyda en dag till borta från barnen. Nu kan jag vara hemma fredag kväll och måndag morgon ibland. Lämna på förskola och se på Bolibompa med dem. Saker som blir väldigt viktiga om man bara träffar sina barn tre dagar i veckan.

ANNONS

– Jag är väl medveten om vilken klimatpåverkan det har, men alternativet är att jag skulle vara en hel dag mindre med mina barn i veckan eller lämna uppdraget. Så ser det ut i dag. Jag har fått frågan om varför jag inte flyttar till Stockholm och svaret är att jag som politiker representerar Västra Götaland och kommer från Trollhättan. Jag tycker det är rimligt att man ska kunna bo här också då, och att man ska kunna vara småbarnsförälder och politiker trots att man inte bor i Stockholm.

Taxiresorna är i första hand till och från flygplatser, säger hon. – Jag åker kollektivtrafik. Buss och tunnelbana. Det är inte så att jag åker taxi för att jag tycker det är lite roligt, och i Trollhättan har vi ju faktiskt inget alternativ till och från flygplatsen.

Att det skulle som DN angett röra sig om resande med jetplan avfärdar Dinamarca bestämt. – Jag vet inte vad de fått de ifrån. Givetvis är det de vanliga planen på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

Flygplanen som trafikerar Brommalinjen, Saab 340B och Saab 2000, är så kallade turbopropflygplan. Ett fullsatt sådant ska dra mindre än 0,4 liter/mil per person.

Fahimeh Nordborg, vänsterpartiets ordförande i trollhättan, oroar sig för att Dinamarcas agerande kommer att gå ut över partiet. – Jag har inte talat med henne men om det stämmer är det absolut inte bra, särskilt nu inför valet av ny partiledare, säger Nordborg.

ANNONS

– Folk förväntar sig att vi i vänsterpartiet är mer försiktiga med skattemedel. Om hon hade betalat själv hade det varit en sak – hon har ju bra betalt – men nu borde det finnas bättre sätt att använda skattebetalarnas pengar. Det här går ut över oss andra i partiet, vi vanliga människor som kämpar med näbbar och klor.

Enligt Nordborg ska Vänsterpartiet i Trollhättan kalla Dinamarca till ett krismöte i början av nästa vecka.

ANNONS