Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

IMG_2276
Representanter från föreningar och Trollhättans stad är spindlarna i nätet som väver ihop alla lösa trådar för att den årliga festivalen Hela Kronan gungar ska bli av. I tisdags träffades Mahdi Deer Hamai (Somaliska personskadeföreningen), Peter Jacobsson, Mattias Eriksson, Jenny Persson och Marcus Rudström (samtliga från kultur- och fritidsförvaltningen), Aslan Agirman (Suryoyoföreningen), Patricia Daoud (Ung fritid), Toni Ilio (Trygghetsvandrarna) och Giggi Cederholm (samordnare Trygghetsvandrarna).

Laddade inför Hela Kronan gungar

Festivalen Hela Kronan gungar får en hel stadsdel att röra på sig. Nästa torsdag är det dags igen. Dessutom är det en dag då solen brukar skina. – Vi har ju världens alla gudar med oss, säger Mattias Eriksson från kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättan.

Förberedelserna inför årets vårfest Hela Kronan gungar pågick för fullt i veckan. I tisdags hölls ett av de sista stora planeringsmötena där kommunen träffade föreningsrepresentanter för att checka av viktiga detaljer.

Det är för femte året som festen arrangeras i sin nuvarande form. Stadsdelen har haft olika festivaler 25-30 år bakåt i tiden.

– Inför årets Hela Kronan gungar är det mesta klart. Ett 30-tal utställare kommer att visa upp sig och det är allt från hantverk och mat till myndigheter och intresseföreningar, berättar Peter Jacobsson från kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättans stad.

Invigning

Ny för i år är radioprogramledaren, författaren och inte minst "Kronogårdslegan" Morgan Larsson som tillbringade sina barndomsår på Kronogården. Lite senare flyttade familjen till Lextorp och som vuxen är han bosatt i Göteborg.

– Vi tyckte att det passade väldigt bra att han som har sina rötter här är årets konferencier, säger Jenny Persson, även hon från kultur- och fritidsförvaltningen.

I samband med att festivalen startar på torsdagsförmiddagen invigs stans nya temalekplats, Rymdlekplatsen, som ligger vid de nybyggda bostadshusen i kvarteret Skördetröskan. Sedan blir det fullt ös på torget i tre akter.

Aslan Agirman från syrianska Suryoyoföreningen och Mahdi Deer Hamai från Somaliska personskadeföreningen i Trollhättan förklarar:

– Under första delen underhåller Hanna Afram med folkmusik från Mellanöstern. Han är en syriansk lokal artist. East African band från Stockholm spelar musik från Somalia och visar sju danser från Östafrika i del två och under den tredje delen spelar ett romskt band, Svarta safirer, från Göteborg.

Kan bli mer kött

Suryoyoföreningen och Palestinska kulturföreningen bjuder på dansuppvisning.

– Vi hoppas givetvis på att det dessutom blir spontandans framför scenen, säger Patrica Daoud från Trollhättans Ung fritid.

Och som alla andra år är maten ett viktigt inslag. Det kommer att dofta från världens många hörn och Aslan Agirman och Trygghetsvandrarnas Toni Ilio hoppas på grillrekord.

– Förra året grillade vi väl 100 kilo kött. I år hoppas vi på 150 kilo, säger Aslan.

Festligheterna fortsätter under kvällen och då Kronans fritidsgård och ungdomarna från De utvalda står för arrangemanget.

– Idolvinnaren 2016 Liam Cacatian kommer hit och underhåller. Men även på dagen blir det aktiviteter för ungdomar, till exempel streetsoccer, streetbasket och skateboardåkning på ramp, berättar Patricia Daoud.

Och Mattias Eriksson tror på fint väder.

– Det behöver man inte beställa. Vi har ju världens alla gudar med oss, säger han och nickar instämmande åt att solen de senaste åren har skänkt extra värme åt festivalen.

MEST LÄST