Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

collage.falskkorkort
En 26-årig man åtalas i Vänersborgs tingsrätt för med ett falskt utländskt körkort försökt få ett nytt svensk körkort.

Ljög om utländskt körkort för att få svenskt

Han höll på att ta ett svensk körkort när han fick tips av en bekant hur han kunde ta körkort på ett lättare sätt. Nu åtalas mannen för att ha ansökt om ett svenskt körkort till grund för ett falskt utländskt körkort.

26-åringen ville få ett svenskt körkort för att bland annat kunna ta sig till och från jobbet nattetid. Genom en bekant fick han ett utländskt förfalskat körkort som han skickade in i ansökan til Transportstyrelsen om att få ett svenskt körkort.

Transportstyrelsen kontaktade den myndighet i det land där körkortet skulle ha varit utfärdat, men fick till svar att detta inte stämde. Även Nationellt forensiskt centrum (NFC) har i utredningen bedömt att det talar extremt starkt för att körkortet inte är äkta, utan totalförfalskat.

När Transportstyrelsen fick informationen om att den utländska myndigheten inte hade utfärdat körkortet fick 26-åringen chansen att yttra sig. I ett brev berättar han att han kämpat hårt för att ta körkortet i det aktuella landet och att han även fått ett diplom på att han godkändes. Han skriver också att han inte visste att körkortet var ogiltigt.

Men senare i polisförhör berättar 26-åringen att inget av det han skrev i brevet var sant, utan att mannen som hjälpt honom med det falska körkortet berättade hur han skulle skriva.

26-åringen åtalas nu för brukande av falsk urkund.

MEST LÄST