Målet för nya skolan: Alla ska bli behöriga

Med nytänk och nya lokaler spänner Trollhättans nya högstadieskola bågen högt – 100 procent av niorna ska vara behöriga till gymnasiet när läsåret är slut. Och under åren som följer förstås.

ANNONS
|

Hjortmosseskolan har varit så trångbodd att de äldre eleverna fått husera i tillfälliga lokaler. Men nu finns en permanent lösning. I går styrde Hjortmossens åttor och nior – inklusive musikklasserna – stegen mot Magnus Åbergsgymnasiet, där tomma lokaler anpassats för grundskolan. Nästa läsår ska ytterligare en gymnasieflygel ha byggts om, och då flyttar sjuorna hit.

– Därutöver ska vi kunna ta emot ytterligare 100 elever de närmaste åren – totalt 270 elever, säger Peter Heddelin, rektor för årskurs 5–9.

Eleverna Karolin Widén och Matilda Rantala Hofsöss fanns på plats när skolan invigdes på kvällskvisten, med snittar, bubbel och minglande föräldrar, elever, skolpersonal och politiker.

ANNONS

– Här är fint, finare än lokalerna vi hade vid Nisseskolan, säger Karolin.

Den nya högstadieskolan har fått namnet KM. K står för såväl kunskap som kreativitet, M står för musikprofilen.

– Kreativitet anges som en av de viktigaste egenskaperna för att få jobb i framtiden. Vi ska använda allt från böcker till appar för att skapa variation i undervisningen och i elevernas sätt att redovisa sina kunskaper – det ger kreativitet, säger rektorn.

Datorer har köpts in till alla elever.

Redan förra läsåret började Hjortmosseskolan med veckovisa uppföljningar av elevernas studieresultat. Det gav effekt, ett meritvärde på 223 poäng och gymnasiebehörighet för 84 procent av eleverna är riktigt fina resultat för en skola där hälften av eleverna har invandrarbakgrund.

– Nu är vi först i regionen med att pröva heltidsmentorer, som ska stötta eleverna i samarbete med de undervisande lärarna.

En annan nyhet är att lärarna på KM saknar fasta arbetsplatser. Istället kör de sin hurts mellan klassrummet och olika typer av arbetsrum, beroende på om de ska planera tillsammans, enskilt eller träffa elever.

ANNONS