Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Mahdi hjälper andra i nyhetsflödet

För att få något meningsfullt att göra startade Mahdi Deer Hamai en radiopodd där han på somaliska berättar om nyheter och det svenska samhället. – Det känns bra att göra detta, säger han.

Nästan varje dag är Mahdi Deer Hamai på plats i ABF:s studio på Hjortmossegatan och spelar in klipp. Sedan tre år tillbaka kollar han av nyhetsläget, främst den lokala rapporteringen men även större svenska och internationella händelser, och sammanfattar det på somaliska i form av poddradio.

– Jag blir glad av det här och vill gärna fortsätta, säger han och visar runt bland all utrustning i den lilla studion.

Det var efter att han tvingades sluta jobba och hade gått hemma en längre period som idén om att göra radio kom till honom.

– Ska jag bara sitt hemma? Istället försöker jag göra något som kan hjälpa mina landsmän.

En gång i veckan, på fredagar, medverkar han också i den lokala kanalen Radio Trollhättan med sina somaliska nyheter.

Men vi backar bandet lite. Mahdi Deer Hamai är född i Somalia och blev tidigt bortlämnad av sina föräldrar. När han var några år gammal drabbades han av polio och har sedan dess kämpat med följderna av sjukdomen. Runt 8-9 års ålder hamnade han på ett hem för barn som var sjuka på något sätt.

Innan inbördeskriget bröt ut 1991 hann han växa upp och träffa en kvinna som han gifte sig med, de fick fyra barn tillsammans. I och med kriget blev det allt svårare för Mahdi, som i och med att han växte upp utan sin familj heller inte tillhör någon klan, att hitta arbete. Han reste runt mycket, både i Somalia men också i länder runt omkring och lyckades då och då hitta kortare jobb, ofta för Röda Korset. Till slut blev situationen ohållbar och familjen bestämde sig för att fly.

– Min fru, mina två yngsta barn och jag hamnade i Sverige, det var den 13 oktober 2003, säger Mahdi och berättar att de två äldre barnen kom efter 2006.

Ett tag jobbade Mahdi inom industrin i Grästorp, men hans polioskador satte stopp för det och efter en längre tids sjukskrivning hittade han alltså till poddradioskapandet.

Det är inte bara nyheter som får plats i Mahdis sändningar. Ibland har han gäster i studion, han spelar också somalisk musik, berättar för sina lyssnare om vad som händer i Trollhättan och informerar dem om samhället i Sverige.

– Jag skulle inte leva utan det arbete som Röda Korset gjorde i mitt hemland. Därför samarbetar jag med dem nu och kan på så sätt hjälpa andra. Jag är så tacksam över att jag fick lov att stanna i Sverige, avslutar han.

MEST LÄST