Maria Alberts park görs om

Lekplatsen Macken har gjort Maria Alberts park populär. I höst görs resten av parken om, och då kan scenen Snäckan få stryka på foten.

ANNONS
|

Maria Alberts park ligger mitt i centrum, men har varit dåligt utnyttjad under många år. Parken har upplevts som mörk och otrygg, och en plats för diverse ljusskygga aktivteter. Antalet arrangemang i parken har legat runt fyra–fem om året.

2016 påbörjades en ombyggnad. Ett trettiotal träd togs ner, för att få in mer ljus och luft och få bort riskträd.

– Folk var lite negativa i början, men efteråt har vi mest fått positiva reaktioner, säger gatu- och parkchef Elisabeth Linderoth.

Den största förändringen invigdes på Trollhättans 100-årskalas. Lekplatsen med Galenskaparnas Macken som tema blev genast en succé, och vardag som helg används den av barnfamiljer och förskolor.

ANNONS

Efter sommaren är det dags för etapp två, som går ut på att göra resten av Maria Alberts park tillgänglig och trevlig. Dels behövs fler sittplatser runt lekplatsen, dels finns en ambition om att göra parken attraktiv för högskolestudenterna. Tanken är att den ska fungera som ett förlängt klassrum.

– Högskolan vill jobba mer ute. Här i parken kan man ha mindre föreläsningar, grupparbeten och egna studier, säger projektledare Drazen Kendes.

Stadsbyggnadsförvaltningen har gjort en idéskiss med en bredare entré mot högskolan och ny torg- och sittyta, där borden har solcellsklädda tak som ger belysning och laddmöjlighet för mobiler. Skissen bygger på att Snäckan tas bort. En besiktning har visat att betongkonstruktionen har sprickor och rostangrepp. Scenen fungerar som en parabol, och ljud studsar tillbaka från Odens fasad. Det går inte att rigga ljus och ljud på scenen, och bänkarna står både för långt bort och för lågt.

Att bygga om scenen, publikytan och gångvägen kan kosta långt mer än den nödvändiga renoveringen av själva Snäckan, som har beräknats till 1,3 miljoner kronor. En rivning kostar 100 000 kronor. För ombyggnaden av parken finns 1,5 miljoner.

Politikerna är inte redo att ta beslut.

– Vi vill veta mer om hur en satsning för högskolan kan se ut och vad de olika alternativen skulle kosta. Att arrangemangen kan fortsätta i parken är jag inte bekymrad för; exempelvis finns en mobil scen, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S).

ANNONS

Beslutet måste tas snart om parken ska kunna byggas om i höst.

– Oavsett om Snäckan blir kvar eller inte kommer det att bli fler sittplatser, mer belysningar och mer planteringar, säger Elisabeth Linderoth.

Fler parknyheter hittar du i TTELA:s papperstidning.

Fakta: Påsk på Macken

  • Mellan lördag 8 april och måndag 17 april blir det Påsk på Macken.
  • Parken kommer att vara påskpyntad, och ett "mystiskt ägg" kommer att landa i Maria Alberts park lagom till påsk. Det blir ett vitt ägg, som ska målas av barnen som besöker parken.
  • Hela påsklovsveckan kommer grillarna att vara tända och på helgerna blir det aktiviteter som kaninhoppning och äggjakt, berättar Marie Felle, centrumutvecklare på City Trollhättan.
  • ANNONS