Med extra resurser ska brott stoppas

Med ökad närvaro och mer uppsikt planerar polisen att förebygga brott under helgens festligheter.– Det är en jätteorganisation som arbetar, säger kommunpolisen Jack Lennartsson.

ANNONS
|

När staden fylls av 100 000 besökare under de tre dagarna som stadsfestivalen pågår ökar risken för att brott begås. Men genom att arbeta med en väl tilltagen polisresurs, tillsammans med ordningsvakter, hoppas polisen kunna motverka brotten.

– Det bästa vore ju om vi inte behöver göra några omhändertaganden alls, säger Kristoffer Lidre, polisinsatschef för helgens insats.

Han säger att helgens fokus ligger på att utföra ordningsinsatser som underlättar och gör att besökarna kan ha ett trevligt besök på festivalen. Genom att vara synliga och prata med folk säger han att poliserna arbetar förebyggande, för att motverka alla typer av brott.

ANNONS

Efter de många fall av sexuella trakasserier runt om på festivaler i Sverige arbetar polisen i helgen också extra för att motverka detta. Speciellt pågår detta arbete på Drottningtorget under evenemang.

– Den här typen av brott har ju en tendens att ske i folksamlingar, så under evenemang har vi extra resurser vid torget. Vi ser också till att komma upp lite från marken så vi kan ha uppsikt över folkmassan och se om något händer, säger Kristoffer Lidre.

En annan typ av brott som ofta ökar i folksamlingar är stölder. För att hindra tjuven tipsar Kristoffer Lidre om att ha uppsikt över sina tillhörigheter, ha värdesaker i innerfickor och att ha eventuella ryggsäckar på magen.

– Ofta gör tillfället tjuven, och kan man då försvåra kan man ofta undvika att bli bestulen, säger han.

Arbetet som polisen gör i helgen är enligt kommunpolisen Jack Lennartsson det vanliga förebyggande.

– Vi arbetar just nära och synligt för att motverka brott, säger han.

– Men det är många aktörer som ska samverka, och många parametrar som ska fungera tillsammans i helgen.

En av många åtgärder som polisen kommer utföra i helgen är direktförverkning av alkohol. Inom vissa centrala områden får man nämligen inte dricka alkohol man själv tagit med sig. Denna får polisen då hälla ut på plats.

ANNONS

– Arbetet vi gör handlar ju om att stävja våld i offentliga sammanhang, och ofta uppkommer både det och sexuella trakasserier i samband med alkohol, säger Rickard Fremark, chef för lokalpolisområdet Östra Fyrbodal.

– Kan vi då direktförverka den alkohol som inte säljs av aktörer i staden kan vi motverka många brott.

Fakta: Så skyddar du dig mot stölder

Ha uppsikt över dina tillhörigheter.

Lägg värdesaker i innerfickor.

Ha eventuella ryggsäckar på magen.

Försvåra för tjuven, ofta är det tillfället som gör tjuven.

ANNONS