Minglade för framtida val

Högskolan Väst öppnade på torsdagen sina portar för den årliga utbildningsmässan. Rekordmånga hade anmält sig till eventet, där gymnasieelever och andra intresserade fick information om fortsatta studier.– Det har varit lärorikt, säger Michaela Jörling från Kungshamn.

ANNONS
|

Hon och tre kompisar, Annie Adolfsson från Färgelanda, Johanna Storsjö från Hedakas och Frida Dygd från Dingle var några av de närmare 2 600 personer som var anmälda – vilket är ett nytt deltagarrekord i mässans snart tioåriga historia.

Frida tycker också dagen har gett mycket och hon funderar på att bli undersköterska:

– Jag pratade med dem i deras monter och det kändes bra. Det är ju brist på undersköterskor, helst vill jag vara inom äldreomsorgen.

De andra var lite mer svävande även om Annie Adolfsson tyckte att föreläsningen om IT och media var givande.

"Jag är helt vilsen inom yrkeslivet, så jag har kommit hit med öppet sinne."

Under torsdagen fick de unga information om studier på Högskolan Väst, samt om studier på de 13 andra högskolor och universitet som ställer ut på mässan. Utöver externa lärosäten fanns även Försvarsmakten, NU-sjukvården, Eidar och andra utbildningsanknutna verksamheter på plats och det bjöds på ett flertal föreläsningar.

ANNONS

I en monter försökte Lukas Petré, Angelika Eriksson och Nils Torbäck från Lantmäteriet locka Lukas Karlsson, Trollhättan och Mathias Alakopsa, Lilla Edet, till att satsa på en karriär som lantmätare.

– Inte många unga känner till yrket, men det är vi som har koll på all markanvändning och kollar om den är lämplig för till exempel byggprojekt eller infrastrukturella förändringar, säger lantmäteriambassadören Lukas Petré.

Lukas Karlsson och Mathias Alakopsa klurade på vad flygfotona i monterns tävling föreställde, men hade också funderingar kring sin ovissa framtid.

– Jag är helt vilsen inom yrkeslivet, så jag har kommit hit med öppet sinne. Det är svårt att veta vad man vill, säger Lukas Karlsson.

"Det är ju brist på undersköterskor, helst vill jag vara inom äldreomsorgen."

Lidköpingstrion Anton Knutsson, Petter Axelsson och Annika Johansson verkade mer klara på vad de kan tänka sig att jobba med i framtiden.

– It eller nätversteknik, men innan det kan jag tänka mig ett viloår efter gymnasiet. Jag går i trean på de la Gardie-gymnasiet och läser teknikprogrammet.

Anton Knutsson är inne på samma spår med it och ett viloår och han kan tänka sig plugga här i Trollhättan eller – Luleå.

Petter Axelsson siktar på att bli civilingenjör, med antingen Chalmers i Göteborg eller Luleå som lärosäte:

– Det här har varit väldigt kul och nyttigt för att se att det finns flera skolor ute i landet, inte bara i närheten.

ANNONS
ANNONS