Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Medicintorget på akuten
Vårdande. Medicintorget på akutmottagningen på Näl.

Näl har bland de längsta väntetiderna

Tre timmar och 32 minuter, så länge får den som besöker akuten på Näl räkna med att vänta. Det placerar Näl i topp bland akutmottagningarna med längst väntetider i landet.

Nya siffror från Socialstyrelsen, som publicerats i tidningen Vårdfokus, visar en tydlig bild – väntetiderna på akutmottagningarna runt om i landet blir allt längre. Jämfört med 2010 har vistelsetiden på akuten ökat med 40 minuter. Allra värst är det på Sahlgrenska universitetssjukhuset, men även Kungälvs sjukhus och Södersjukhuset i Stockholm har långa väntetider.

Inte långt efter kommer akutmottagningen på Näl. Där var mediantiden för en vistelse under perioden juli 2015 till juni 2016 212 minuter. Det är en ökning med 16 minuter jämfört med 2013 då väntetiden var 196 minuter.

– Vi är medvetna om att vi har för långa väntetider, säger Camilla Högström, verksamhetschef akutmedicinklinken.

Om man kollar på hela landet är mediantiden för en vistelse på akuten tre timmar och nio minuter. De drygt 20 minuter längre väntetid Näl har placerar sjukhuset på nionde plats i landet.

Siffrorna från Socialstyrelsen beskriver den totalt tiden från det att patienten kommer till akuten till det att hen lämnar, en tid som Camilla Högström menar påverkas av mer än bara arbetet på akuten.

– Vi påverkas av hur många vårdplatser det finns på sjukhuset. TVT (total vistelsetid reds anm) är ett mått på hur bra hela sjukhuset fungerar, säger hon.

Vårdförbundets förtroendevalda vittnar om samma sak.

– Vi har en väldigt ansträngd situation på vårdavdelningarna och ett vitesföreläggande som gör att vi inte får ha folk i korridoren på vårdavdelningarna. Det slår tillbaka på akuten och gör att vårdtiderna där blir långa, säger Maria Smedbäck, skyddsombud på akuten.

Men även när det gäller tiden till att man får träffa en läkare, TTL, ligger Näl över rikssnittet. Här får patienterna vänta 74 minuter, snittet i riket är 56 minuter.

– Vi har måltal som vi jobbar mot. Ett övergripande mål är att en stor andel ska lämna akuten inom fyra timmar. Ett annat mål är att en viss andel av patienterna ska få träffa en läkare inom en timme. Vi når inte målen men jobbar med att förbättra oss, säger Högström.

Anledningen menar Camilla Högström är flera saker men den största är ett ojämnt sökmönster.

– Det blir högt tryck på de specifika avdelningarna på akuten och det varierar över tid. Vi kan inte veta vad människor ska söka vård för och då är det svårt att balansera läkare. Är det halt ute blir det till exempel högre tryck på ortopeden vilket bidrar till långa köer, säger hon.

För att komma tillrätta med det problemet har NU-sjukvården sedan hösten 2015 utbildat akutläkare. Tanken är att de ska kunna behandla alla patienter oavsett vilka symptom de söker för.

– Det är ett långsiktigt arbete som vi ser börjar ge effekt nu. Jag tror att införandet av akutläkare kan påverka tiden till att man får träffa läkare. Det kommer i sin tur påverka den totala tiden som man vistas på akuten, säger Camilla Högström.

Man kollar även över hur de interna processerna fungerar på akutmottagningen.

– Vi tittar på hur vi arbetar, vad vi gör och när vi gör det. Där kan vi påverka och vill bli bättre, men vi är också beroende av hur det fungerar utanför akuten.

De långa väntetiderna påverkar inte patientsäkerheten enligt Camilla Högström, de som är svårast sjuka får hjälp först enligt en prioriteringsordning. Men Maria Smedbäck på Vårdförbundet håller inte riktigt med.

– Vi upplever att patientsäkerheten ibland är hotad. Men vi försöker hjälpa varandra och jobbar för att säkerheten inte ska påverkas. Men vi är inte mer än människor, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 

 

Fakta: De tio sjukhusen med längst väntetid

Sahlgrenska universitetssjukhuset, 255 minuter

Akademiska sjukhuset, 249 minuter

Kungälvs sjukhus, 245 minuter

Mälarsjukhuset, 243 minuter

Södersjukhuset, 243 minuter

Nyköpings lasarett, 243 minuter

Södra Älvsborgs sjukhus, 238 minuter

Universitetssjukhuset i Linköping, 219 minuter

NU-sjukvården, 212 minuter

Alingsås lasarett, 205 minuter

Fakta: Socialstyrelsen

MEST LÄST