Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nakenfotografering bedöms som ofredande

En man i 20-årsåldern dömdes i november i Vänersborgs tingsrätt till fängelse i två år och åtta månader för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning mot en kvinna han varit förlovad med. Hovrätten skärper nu domslutet att även gälla ofredande vid ett tillfälle och höjer skadeståndet till kvinnan med 5000 till 135 000 kronor.

Den 20-årige mannen och kvinnan träffades och blev ett par sommaren 2018. De flyttade ihop och förlovade sig. Mannen var först charmig, men enligt förhören med kvinnan, blev han sedan allt mer svartsjuk och kontrollerande.

LÄS MER: Par förlovade sig – nu döms mannen för våldtäkt

LÄS MER: Tog stryptag vid våldtäkt – pojkvän åtalas

Hoten övergick i fysiskt våld, upprepade kränkningar och även våldtäkt, vilket mannen till slut dömdes för i tingsrätten.

De ansåg det dock inte styrkt att mannen gjort sig skyldig till ofredande i samband med nakenfotografering vid ett tillfälle. Men hovrätten skriver i sin dom "att han fotograferat henne naken mot hennes vilja och att det ska anses som integritetskränkande för den utsatte och att han då gjort sig skyldig till ofredande. I övrigt instämmer man med domen och fängelsestraffets längd. Skadeståndet till kvinnan för kränkning och sveda och värk skrivs upp med 5 000 från 130 000 till 135 000 kronor.