Det blir fortsatt frivilligt för Trollhättans skolor att använda schack i undervisningen.
Det blir fortsatt frivilligt för Trollhättans skolor att använda schack i undervisningen.

Nej till schackspel på skolschemat

Dan Möllengård (-) fick avslag på sin motion om att införa schack i undervisningen på Trollhättans skolor.

ANNONS
|

Fullmäktige konstaterade att schack är ett av flera pedagogiska verktyg för att träna logiskt tänkande och matematik, som redan används på flera skolor i kommunen.

– Men det är upp till pedagoger och rektor på varje skola att avgöra vilka pedagogiska verktyg som används, menade en stor majoritet av ledamöterna.

Det blev ändå en lång debatt i frågan. Dan Möllengård pekade på 450 skolor i landet lär ut schack, och att forskning visar att ”hjärngympan” ger bra resultat i skolan.

– Då är det rimligt att Trollhättan inför det. Har vi ett tjänstemannavälde eller är det politikerna som bestämmer?

– Du vill ha färre politiker, hur hänger det ihop med att vi ska detaljstyra? Vi politiker ska inte styra vad lärarna gör i klassrummen, sa Mats Wiking (S).

ANNONS

Fahimeh Nordborg (V) blev ”livrädd” av att lyssna på Dan Möllengård.

– Du är så långt från skolan, du borde prenumerera på Skolvärlden exempelvis. Det är tio procent av skolorna som har schack, precis som andra har exempelvis programmering.

Marie-Louise Coon (M) fyllde på:

– Lärarna följer den forskning som finns på deras områden. Ett beslut i fullmäktige skulle innebära att alla skolor tvingas använda schack i undervisningen.

– Din motion är ett skolboksexempel på detaljstyrning. Vi politiker vet inte detta bäst, vi ska titta på resultat, mål och budget. På det sättet är den här debatten viktig – det handlar om vilka roller vi har, sa Sofia Lindholm (C).

ANNONS