OMTVISTAD KÅK. Politikerna har gjort en kovändning genom att anta en ny detaljplan för området där Tomas Beno har huset han aldrig har kunnat bo i.
OMTVISTAD KÅK. Politikerna har gjort en kovändning genom att anta en ny detaljplan för området där Tomas Beno har huset han aldrig har kunnat bo i.

Nu är det fastställt: Benos hus är lagligt

En ny detaljplan som gör Tomas Benos villa i Björndalen laglig har nu vunnit laga kraft. Detta efter att en granne har dragit tillbaka sin överklagan av byggnadsnämndens beslut. Men fortfarande återstår förhandlingar om skadeståndsbeloppet.

ANNONS
|

Fastighetsägaren Tomas Beno har krävt Trollhättans stad på närmare 40 miljoner kronor i skadestånd – en summa som han med hjälp av juridisk expertis har räknat ut att huset kostat honom genom alla år tvisten pågått.

För det som för tolv år sedan startade som ett drömkåkprojekt förvandlades snabbt till en mardröm. När takstolarna restes våren 2006 överklagade en granne bygglovet.

Efter turer i både länsstyrelsen och länsrätten kom kammarrättens dom i januari 2010; det färdiga huset är olagligt. Med motiveringen att bygglovet innebar ett allvarligt åsidosättande av detaljplanen och därmed också plan- och bygglagens bestämmelser.

Den segdragna tvisten fortsatte i Vänersborgs tingsrätt och under våren 2015 slog rätten fast att kommunen ska ersätta Beno. Men förhandlingar om beloppet återstår fortfarande.

ANNONS

Efter den så kallade mellandomen i rätten presenterade kommunen en ny detaljplan för kvarteren Vårvinden, Höstvinden, Sommarvinden – ett tjugotal villor runt Nordanvindsvägen. Med huvudsyftet att få Tomas Benos hus och flera andra grannfastigheter att bli lagliga, alltså inte avvika från detaljplan på det sätt som nämnden tidigare har gett dispens för i byggloven.

Flera kritiska synpunkter kom in i samrådet om den nya planen. Bland annat angav grannar att Benos hus är för högt i förhållande till den ursprungliga planen.

När den nya detaljplanen ställdes ut för granskning kom bara en synpunkt in, med samma innehåll.

I slutet av november i fjol antog byggnads- och trafiknämnden den nya planen, med bestämmelsen att våningsantal, taklutning, byggnadshöjd, totalhöjd med mera regleras till hur husen ser ut i dag.

En granne överklagade beslutet och begärde anstånd för komplettering. Men inom anståndstiden valde grannen att dra tillbaka sitt överklagande.

Och nu har länsstyrelsen beslutat att avskriva ärendet och därmed vinner kommunens beslut om ny detaljplan för området laga kraft.

För Tomas Benos del spelar förändringen mindre roll i nuläget. En ny detaljplan har ingen, eller ringa, betydelse för utgången av den juridiska processen som kommunen initierat, anser han.

– I dag omfattas processen mellan mig och kommunen av skadeståndslagen, inte av plan- och bygglagen, konstaterar fastighetsägaren.

ANNONS

TTELA har varit i kontakt med grannen som dragit tillbaka sin överklagan. Han vill inte kommentera sitt beslut.

Januari 2004: Tomas Beno köper tomten. I oktober beviljas bygglovet.

Våren 2006: Takstolarna reses. En granne överklagar. Länsstyrelsen upphäver beslutet om bygglov. Ärendet överklagas till länsrätten och senare till kammarrätten.

Januari 2010: Kammarrättens dom: huset är olagligt.

Hösten 2012: Beno lämnar förslag till ombyggnad, dock utan respons.

Hösten 2013: Byggnadsnämnden beslutar om handräckning av Kronofogdemyndigheten för att riva delar av huset. Så har inte skett.

Februari 2014: Beno stämmer Trollhättans stad på närmare 40 miljoner kronor.

September 2014: Ärendet går till tingsrätten.

April 2015: Parterna möts i rätten.

Maj 2015: Deldom - Trollhättans stad ska betala skadestånd.

November 2015: Ny detaljplan för området antas.

December 2015: Granne överklagar beslutet om ny detaljplan.

Januari 2016: Grannen drar tillbaka överklagan. Detaljplanen vinner laga kraft.

ANNONS