Nu grävs Österlånggatan upp

Räkna med avstängningar på Österlånggatan framöver. I går började det omfattande arbetet med att ge gatan en ansiktslyftning.

ANNONS
|

I våras renoverades kvarteret mellan Torggatan och Polhemsgatan – nu är det dags för nästa etapp på ­Österlånggatan. Först ut är kvarteret bakom Hebe­teatern, mellan Garvare­gatan och Olof Palmes gata.

Förutom ny plattsättning, asfalt och upphöjda korsningar för bättre trafiksäkerhet kommer belysningen flyttas till andra sidan gatan. Dessutom börjar det omfattande arbetet med att byta ut gamla vattenledningar mot nya.

Idag ligger spill- och dagvatten i en gemensam ledning, de kommer nu att separeras så att det blir två olika ledningar.

– Fördelarna med det är att det blir mindre vatten att rena i vårt reningsverk och att man minskar risken för översvämningar betydligt, säger Martin Schjånberg, som är VA-projektör på Trollhättan Energi.

ANNONS

Genom att dag- och spillvatten separeras slipper dagvattnet att renas en gång till. Dessutom minskar risken att vattnet rinner baklänges vid kraftigt regn och går in i källare och dylikt.

Under den tid som arbetet pågår blir framkomligheten begränsad och gatan kommer att stängas i olika etapper.

– Först stängs Olof Palmes gata av, sedan kommer avstängningen att flyttas mot Österlånggatan och sedan vandra upp och ner i kvarteret beroende på hur arbetet fortskrider, säger projekteringschef Elisabeth Linderoth.

Någon gång i september kommer hela korsningen Österlånggatan – Olof Palmes gata att stängas av helt och hållet.

Arbetet beräknas pågå fram till januari nästa år. De fyra kvarter som ligger mellan Polhemsgatan och Olof Palmes gata kommer att göras om under 2011.

ANNONS