Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Mars001b
Hus upp, hyra ner? Byggstarten i kvarteret Mars vid Resecentrum gick för ganska exakt ett år sedan. Tidplanen ser ut att hålla, vilket innebär att 177 hyreslägenheter kommer att stå klara i december 2018. Om Eidar får statligt investeringsbidrag kan hyrorna sänkas med cirka tio procent.

Nu hyrs resten av kvarteret Mars ut

Lägenheterna i första huset gick åt som smör i solsken, och nästa vecka startar uthyrningen av resten av bostäderna i kvarteret Mars.

Kvarteret är Trollhättans första med Svanen-märkning. 28 av de 177 hyresrätterna ingår i ett trygghetsboende, alltså lägenheter med tillgång till gemensamhetslokal med aktiviteter och där minst en i hushållet ska vara över 70 år.

De fem husen blir anslutna till ett underjordiskt garage, där månadshyran ligger på 695 kronor. Laddplats för elbil kostar 820 kronor.

På innegården planeras ett orangeri, lekplatser, fruktträd och bärbuskar. Kvarteret blir också en port till centrala Trollhättan, med gångstråk tvärs igenom och lokaler för butiker, caféer och kontor i markplan.

I maj började uthyrningen av de 30 lägenheterna i sjuvåningshuset längs Drottninggatan, där bygget har kommit längst.

– Huset är fullt uthyrt, det gick ganska fort, säger Stefan Jansson, fastighetsutvecklingschef på Eidar.

18 augusti startar uthyrningen av resterande 147 lägenheter. Det 17 våningar höga punkthuset får hyror mellan 8 157 till 17 900 kronor för de 58 tvåorna, treorna och fyran på toppen. Huset längs Kungsgatan får 25 lägenheter med ett till tre rum, och hyror mellan 4 926 och 10 082 kronor.

Huset längs Kungsporten har även fyror, och ett hyresspann mellan 4 926 och 13 668 kronor. Trygghetshuset längs Järnvägsgatan får lite större ettor och tvåor, med hyror mellan 7 075 och 10 190 kronor.

Eidar har fortsatt hopp om att kunna få ner hyrorna. Det kommunala bostadsbolaget har nämligen sökt statligt investeringsstöd, som skulle kunna landa runt 50 miljoner kronor.

– Det motsvarar i runda tal en sänkning av Mars-hyrorna med tio procent, cirka 700–1 000 kronor i månaden. Nu har länsstyrelsen börjat handlägga vår ansökan, så vi hoppas på besked inom några månader, säger Stefan Jansson.

Något kontrakt för lokalerna – ett tiotal – är inte skrivet än, men känt är att omsorgsförvaltningen vill ha lokaler för umgänge och dagverksamhet för funktionsnedsatta som ska hyra bostad i Mars.

MEST LÄST